Dijital Dönüşümde Fark Yaratmak: İşin İçinde Saklı Olan Fırsatları Keşfetmek


İçerik Kategorileri
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM TEKNOLOJİ
2023, 24 Ağustos

Dijital dönüşümün tek bir reçetesi olsa da, hepimiz kullanabilsek değil mi? Daha da daraltalım, perakende sektörü ve hatta moda perakendeciliğine özel bir reçete var mı? Görev aldığım farklı perakendeciler ve diğer firmalarda görev alan birçok değerli markanın BT yöneticileriyle yaptığım samimi dertleşmeler gösteriyor ki, dışarıdan aynı iş gibi görünse de içerideki iş yapış şekilleri neredeyse hiç benzemiyor.

Bir perakendecinin, güncel iletişim, donanım, yazılım ve bulut teknolojileri ile artık kabiliyetleri neredeyse sınırsız. Çok büyük ve kaliteli veriler biriktiriyoruz. Bu verilerle daha doğru adetlendirme, fiyat, indirim, ilk dağıtım ve yeniden tedarik kararları verecek uzman çözümlerle entegre olarak verimliliği ve karlılığı maksimize ediyoruz. Artık ölçebildiğimiz ve düzeltebileceğimiz birçok konuda verimlilik sağladık. Rakipler de benzer gelişmeleri, bilinen adımları atarak ilerliyorlar.

Saydığımız tüm bu ve benzeri gelişmeler, dijital dönüşümden çok dijitalleşme kavramına daha yakın iyileştirmeler. İş yapış şeklini çok değiştirmeden, teknoloji adaptasyonu ile verimlilik ve tutarlılık kazanmak mümkün ve yapılmalı. Ancak bu iyileşmelere dönüşüm demek zor.

Belirli bir iş yapış şeklinin teknolojinin desteği ile önemli oranda dönüşüme uğramasının perakendedeki önde gelen örneği, omni-channel uygulamalarıdır. Geleneksel iş yapış şekli ile fiziksel olarak farklı mağazalarda duran ve sadece o mağaza müşterilerine satılan ürünlerin, e-ticaret veya diğer mağazalar tarafından tek bir depo gibi görülerek satılabilmesi, sevk edilebilmesi, her yerden iade alınabilmesi gibi bir dönüşüm radikaldir ve önemli bir verimlilik doğuracaktır. İpekyol, 10 yıldan uzun bir süredir bunu gerçekleştirebilen ilk markalardan birisidir. Son 2 yıldır ana deposundaki tüm ürünleri hem e-ticaret hem de pazaryerlerinden anlık satışa açmıştır. Böylece müşteri ile ürünlerimiz arasında hiçbir fiziksel engel kalmaması sağlanmıştır. 10 yıl önce kullandığımız yazılım ve teknolojiler başkaydı. Şimdi gelişti. Burada başarıyı getiren, uygulanan teknolojiden daha çok fikirlerin yenilikçiliğidir.

Bir başka dönüşümden bahsedelim. Mobil telefonlar ile iletişim tamamen anlık gerçekleşiyor. Kurumsal bulut çözümleri ile konferans görüşmeleri ve benzeri iletişimler genel geçer etkileşimler haline geldi. Tüm dünya ile gerçek zamanlı etkileşim halindeyiz. Bu gerçek gözümüzün önündeyken, birçok şirkette çalışanlar hala saatlik, günlük e-mailler veya 20 yıldan daha eski bir teknoloji olan SMS üzerinden periyodik mesajlarla bilgilendiriliyor. En iyi çözümlerde bir kurumsal mobil uygulama üzerinden belirli raporlara ulaşılabiliyor. Olmazsa, VPN ile şirkete bağlanıp iş uygulamalarını çalıştırarak gerekeni yapmak gerekiyor.

Hal bu iken, yakın zamanda bu konuya çare olabilecek bir dönüşüm fırsatı yakaladık. Kurumsal uygulamalardaki etkileşimleri, çalışanın hemen her gün onlarca defa kullandığı, hiçbir eğitim almadan kolayca kullanabileceği bir uygulama olan WhatsApp ile birleştirmeye başladık.

Bir çalışan işe girdiğinde, WhatsApp'tan hoş geldin mesajı ile karşılanıyor ve e-posta adresi gibi temel bilgiler iletiliyor. Satış ekipleri artık e-mail veya SMS beklemeden anlık satış raporunu WhatsApp'tan sorgulayabiliyor. Masraf onay akışlarının onayı yine kolayca verilebiliyor. İzin talepleri girilebiliyor. Acil durum duyuruları anlık paylaşılabiliyor. Çalışan bordrosunu güvenli şekilde görebiliyor. Ve hatta ChatGPT desteği ile çalışanlar, İnsan Kaynakları odaklı soruları serbest metin olarak yazarak yanıt alabiliyor. Mağaza çalışanları artık tüm taleplerini otomatik olarak WhatsApp'tan iletebiliyor. Her gün yeni fikirleri bu platformda hayata geçiriyoruz.

Tüm bu saydığım yetenekler güvenli bir şekilde sistemlere erişiyor. Sadece İK yazılımında kayıtlı çalışan cep telefon numaralarından gelen talepler karşılanıyor. Çalışanın telefonunda WhatsApp uygulaması yüklü olması yeterli ve tabii ki eğitim ihtiyacı da yok. Bu platformun kullanıcı lisans maliyeti de yok.

Uzun bir süredir düzenli olarak geliştirdiğimiz bu platformun faydasını gördük ve şimdi de tüketicilerimizle etkileşim için de kullanma adımlarını atıyoruz. Müşterilerimizin e-ticaret sipariş durumlarını, puan kullanım onaylarını, tadilat sürecinin sonuçlarını, kolay iadeyi ve benzeri tüm işlevleri bildiği ve her gün kullandığı WhatsApp üzerinden yapabilmesini sağlayacağız. Ve yine ChatGPT ile bu etkileşimi geliştireceğiz.

Bir tarafta her gün kullandığımız WhatsApp, diğer tarafta iş ihtiyaçları için kullanılan onlarca iş uygulaması bir araya geldiğinde, joker bir çözüm üretiliyor ve iş hızlanıyor.

BT artık bir teknoloji değil, bir bilgi ve çözüm noktasıdır. BT, size birçok teknolojik kısıtlamayı aktararak yapılacakların kısıtlı olduğunu teknik olarak iletebilir. Bu genellikle doğrudur, tıpkı İstanbul'da trafik zaman kaybı yaratıyor gibi. Bu gerçeği kabul edebilir ve devam edebilirsiniz. Seçim sizindir. Ancak ben, bir motosiklet sever olarak, bu gerçekleri aşacak bir çözümü hayatıma kattım. Böylece trafikte araç akışından daha çevik ve hızlı olma şansını yakaladım.

Günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz "hız"dır ve farklı bakış açılarıyla, mutlaka çözümleri görebiliriz. Ve sadece görmek yeterlidir. En önemli adım budur sonrası, sadece geliştirme ve adaptasyonla ilgilidir.

Görüşünüz açık olsun dileğimle...

 


*Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.
 

Paylaş 1881