Perakendeciler Yaşam Maliyeti Krizinde Y Kuşağı Pazarını Nasıl Ele Geçirebilir?


İçerik Kategorileri
MÜŞTERİ DENEYİMİ PERAKENDE

Son Yazıları
2023, 20 Eylül

Y kuşağı, yani 1981-1996 doğumlular dünya üzerinde yaşam maliyeti krizini en etkili yaşayan kesimlerden birini oluşturuyor. Baby Boomer ebeveynleri, onları ne olabilecekleri (ve olmaları gerektiği) konusunda doğumlarından itibaren Y kuşağının gelecekteki yaşamlarının nasıl olacağına dair harika belirlemeler gerçekleştirdiler.

Boomers'lar; çalışkan, hedef odaklı, cesaret dolu ve becerikli bir çağda doğdu. Y kuşağı, borç artı enflasyonun çifte zorluğuyla kuşatılmış bir nesil olan 'jenerasyon enflasyonu' nu en yoğun yaşadıkları dönemdeler. Ortalama olarak haneleri, gelirlerinin üç katı kadar borçla aşırı borçlanmış durumda. Bu, 65 yaş üstü kişilerin borç seviyelerinin neredeyse altı katı.

2023'te Y kuşağının yalnızca yarısı kendi evine sahip. Bu oran, X kuşağının yüzde 62'si ve aynı yaşam evresindeki Baby Boomer kuşağının üçte ikisi ile karşılaştırılıyor.

Aslında, en son Finder verileri, Y kuşağının yüzde 60'ının, X kuşağının yüzde 45'i ve Baby Boomers kuşağının yüzde 29'una kıyasla, son 30 yılın en hızlı artan fiyatları arasında finansal stres yaşadığını ortaya çıkardı. Y kuşağı orta yaş krizinden geçmenin ne anlama geldiğini yeniden keşfediyor.

NESİL FARKI NEYİ DEĞİŞTİRİR Kİ?

Hayat pahalılığıyla ilgili sıkıntılarıyla bu nesil anlayışlı olmayı öğrendi. Çok sayıda mali kriz, durgunluk ve şimdi de enflasyonist koşullarla yaşamak, paralarını yönetme biçimlerini şekillendirdi. Dayanıklılıkları, ihtiyari harcamalara karşı temkinli yaklaşımları ve tasarruf alışkanlıklarını nasıl ayarlayacaklarına olan güvenleri ile karakterize edildiler. Özellikle de Türkiye için bu durum çok ciddi oranlarda gerçekleşti.

Ancak perakende sektörünü memnun etmeyecek bir habere göre Y kuşağı da bazı sert kesintiler yapıyor. En son CommBank IQ verileri, 35 yaşın altındaki kişilerin giyime yönelik ihtiyari harcamalarını yüzde 8,4 ve perakende hizmetlere yönelik harcamalarını yüzde 0,6 oranında azalttığını gösteriyor; bu eğilimin, nakit krizi devam ettikçe sürmesi muhtemel. Y kuşağının daralan cüzdanlarından pay almak için perakendecilerin kısa vadede bu değişen harcama kalıplarına uyum sağlaması gerekecek.

Y KUŞAĞININ GERÇEKTEN İSTEDİĞİ ŞEY

Afterpay araştırması, Y kuşağı harcamalarının tüm perakende harcamaların yüzde 35'ini oluşturduğunu gösteriyor. Bu oranın 2030 yılına kadar yüzde 38'e çıkması bekleniyor.

Y kuşağı, hem gerçek mekanda hem de internette nesiller açısından en fazla harcamayı yapanlar oldu. ESW'nin son küresel araştırması, Y kuşağının yüzde 73'ünün bu yıl aynı miktarda veya daha fazla çevrimiçi alışveriş yapmayı planladığını ve bu kuşağın küresel e-ticaret harcamalarında lider olduğunu gösteriyor.
Peki perakendeciler Y kuşağı pazarından nasıl faydalanabilir ve bu kuşağın çıkarlarını neler yönlendirebilir?

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, ANCAK BİR BEDELİ VAR

Makro trendler, zorlukla kazandıkları parayı nasıl harcayacakları konusunda tüketicileri hem çekiyor hem de zorluyor. Geçtiğimiz birkaç yılda herkesin sürdürülebilir anlayışa yönelmesiyle 'eko' gibi trendlere öncelik verildi.

Y kuşağı, sürdürülebilirliğe lazer gibi odaklanıyor. Big Commerce, Google ile birlikte Y kuşağının yüzde 33'ünün ve Z kuşağının yüzde 41'inin sürdürülebilirliğin 'çok önemli' olduğunu belirttiğini, yüzde 54 ve yüzde 51'inin ise satın alma kararlarında sürdürülebilirliğin 'biraz önemli' olduğuna inandığını bildirdi. "Sürdürülebilir ambalaj" ve "sürdürülebilir ürünler" terimlerine yönelik aramalar son beş yılda önemli ölçüde arttı.

Ancak yeni bir tüketici ikilemi ufukta beliriyor. Y kuşağının yeşil olma arzusu, yaşam pahalılığı krizinin ortasında para biriktirme ihtiyaçlarıyla doğrudan çelişiyor. Sürdürülebilirliğin bir önceliklendirme sorunu olduğu görülüyor. 'Yeşil', bir zamanlar markalar için göründüğü kadar hoş, her şeyi kapsayan, idealist bir kavram değil. Bunun yerine, aynı derecede anlayışlı Y kuşağı pazarını hedeflemeye çalışan bilinçli markaların 'yeşil ama yalın'a yönelmesi gerekebilir.
Hayat pahalılığı krizinin derinleşmesiyle birlikte tüketiciler, ancak bütçelerini zorlamadıkları takdirde sürdürülebilir bir şekilde satın alma yapacaklar. GWI araştırması, insanların yüzde 85'inin geri dönüşümü kişisel olarak yaptığını, yüzde 61'inin plastik ambalaj kullanımını azalttığını, ancak tüketicilerin yalnızca beşte birinin ek bir maliyet olarak algılandığı için sürdürülebilir giysiler satın aldığını ortaya çıkardı.

DENEYİM ARAYANLAR, MAĞAZA İÇİ VE ÇEVRİMİÇİ

Y kuşağı, etkileşim, eğlence ve gelişmiş bir perakende deneyimi arıyor. Bu, perakende markalarıyla etkileşimli bir ilişkinin yanı sıra, hem dijital hem de fiziksel mağaza ortamlarında markayla bağlantı kurabilecekleri çoklu temas noktaları anlamına geliyor.

Yeni teknolojileri deneme isteği söz konusu olduğunda da Y kuşağı diğerlerinden önde gidiyor.

Uzun lafın kısası, Y kuşağı ve Y kuşağı olmayanlar için tüketicilerin alışveriş yolculuğu boyunca keyif arayışından faydalanmak, algılanan değer katmanın yollarını bulma konusunda her marka için işe yarayan bir strateji.

Değer algısı ve ilgi çekici bir satın alma yolculuğu, tüm tüketiciler için ana belirleyicidir. Harcama sadece pratik bir aktivite ve sıradan bir amaç değil, aynı zamanda zenginleştirici, sürükleyici ve duygusal bir yolculuktur.
 

 

 

*Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.

Paylaş 369