Einstein Kafası


İçerik Kategorisi
PAZARLAMA

Son Yazıları
Etkinlik mi? Verimlilik mi?
DİĞER  PAZARLAMA  C-LEVEL 
Amazon Bir Orman Adıdır
E-TİCARET  AR-GE VE İNOVASYON  PAZARLAMA  MÜŞTERİ DENEYİMİ  E-İHRACAT  DİJİTAL PAZARLAMA 
Amazon Bir Orman Adıdır
Blog 2024, 4 Mart
Helsinki Otogarı
DİĞER  C-LEVEL  Z KUŞAĞI 
Helsinki Otogarı
Blog 2024, 16 Şubat
Akıl mı Duygu mu?
DİĞER  LIFESTYLE 
Akıl mı Duygu mu?
Blog 2024, 26 Ocak
"Daha İyi"nin Sınırları
LIFESTYLE 
"Daha İyi"nin Sınırları
Blog 2023, 21 Aralık
2023, 13 Eylül

Gittikçe karmaşıklaşan bir bilgi dünyası içindeyiz. Medeniyetin kurulmasından 2003 yılına kadar yaklaşık 5 exabyte bilgi üretilmiş oysa ki biz bu byte'a sadece 2 günde ulaşır durumdayız. Her an bilgi yerini yeni bir bilgiye bırakıyor o kadar hızlı ki sahip olmak ile tüketmek arasındaki zaman “an”larla sınırlı gibi...

Londra'da bir hocam demişti ki; “Pazarlama; insan duygularını, algılarını, matematiksel verilerle ve sanatla etkileme bilimidir”. 1940'lı yıllarla birlikte Pazarlama uzmanları, duyguları daha da kışkırtmanın sırrını çözmeye çalışıyorlar... Nörobilimci Antonio Damasio'nun “Bizler duyguları olan düşünen makineler değil, düşünebilen duygu makineleriyiz” derken kararlarımızı duygusal olarak verip mantıksal sebeplere dayandırdığımızı ne güzel de özetlemişti. Sezen Aksu bir şarkısında bunu “insan kusuru” olarak kullanmıştı... İnsan beyni yüz milyar sinir hücresi ve bir milyon kilometrelik sinir ağı ile evrendeki en büyük gizemlerden biri olmaya devam ediyor. Beynimiz, bedensel kütlemizin sadece yüzde ikisini oluşturuyor ama  toplam enerjimizin yüzde yirmisini tüketiyor. Beynimizin yalnızca yüzde 20'sini bilinçli olarak kullanabiliyor olduğumuz gerçeğini gözden kaçırmamalıyız. Beyin; sadece hayatta kalmamaya odaklı olarak tehditlere karşı her şeyden daha fazla duyarlı..i Yani mesajlar, reklamlar, markalar pek de umurunda değil... Günümüzde günde ortalama 10 bin mesaj algıladığımız yönünde bir veri var. İşte bu verilerin ışığında bir müşterinin beynini en fazla uyaran şey “merak”…

Son günlerde yeni bir zeka tanımı yapıldı; MERAK ZEKASI (CQ-Curiosity intelligence). Merak; zeka kadar önemlidir deniyor.

Bildiğimiz Entelektüel Zeka ve Duygusal Zeka'dan sonra merak zekası son günlerde çokça konuşulur oldu. Kişinin merak düzeyini ifade eden CQ zihinsel tutkuyla ya da iştahla alakalı. CQ düzeyi yüksek insanlar, sorgulayıcı ve yeni deneyimlere açık oluyorlar... Yenilikleri heyecan verici bulur, rutinlerden kısa sürede sıkılırlar. Konfor alanı dışında dolaşmayı tercih ederler. IQ ya da EQ kadar çok tanımlanmamış olsa da; karmaşıklığı çözmede, çok yönlü problem çözme yeteneğinin arkasında bu zeka yoğunluğunun olduğu ifade ediliyor.

CQ; ÖZELLİKLE KARMAŞIK SORUNLARA GETİRİLEN BASİT ÇÖZÜMLERİN aracı olarak tanımlanabilir. IQ'den farklı olarak, EQ gibi CQ de geliştirilebilir nitelikte...

Artık; bu karmaşıklık ve hız çağında ve beynimizi de pek de iyi kullanma yetisine henüz ulaşamamışken “akılda kalmak, tercih edilir olmak” ancak merak uyandırarak mümkün olabilir.

Merak uyandıran markalar, ürünler, sofistike karışımlar, renkli vaadler merak uyandırdığı takdirde “değer” buluyor.

 

 

 

*Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.

Paylaş 433

Son Yazıları
Helsinki Otogarı
Helsinki Otogarı
Blog 2024, 16 Şubat
Akıl mı Duygu mu?
Akıl mı Duygu mu?
Blog 2024, 26 Ocak
"Daha İyi"nin Sınırları
"Daha İyi"nin Sınırları
Blog 2023, 21 Aralık