Yapay Zeka İle Gelecek Az Önce Geldi…


İçerik Kategorileri
TEKNOLOJİ ÜRETKEN YAPAY ZEKA YAPAY ZEKA

Son Yazıları
Yapay Zekâ ve Medyanın Yeni Tavrı
YAPAY ZEKA  BASIN  C-LEVEL  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA 
Kod Öldü, Yaşasın Yeni Kod Çağı!
YAPAY ZEKA  DİĞER  PERAKENDE  BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ  C-LEVEL  TEKNOLOJİ 
Yapay Zeka ve Telif Hakları Tartışması
YAPAY ZEKA  DİĞER  PERAKENDE  C-LEVEL  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA 
Yapay Zekâ Dünyayı Westworld’e Çevirir Mi?
YAPAY ZEKA  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA 
Kim Korkar Hain Blok Zincirden?
DİĞER  FİNANS / EKONOMİ  FINTECH  KRİPTO PARA 
2024, 10 Ocak

Üretici yapay zeka artık yalnızca fütüristik bir kavram olmanın çok ötesinde günümüzün çalışma şekillerini, yenilik süreçlerini ve büyüme dinamiklerini yeniden şekillendiren bir gerçek.

Size şöyle bir öneride bulunmak istiyorum: Bu yazıyı okuduktan sonra adını vereceğim şu üç filmi izleyin lütfen. Her, Wife Like ve Margaux… WestWorld'ü zaten geçen yazımdan dolayı izlediğinizi var sayıyorum. Yapay zeka bu filmlerden sonra kafanızda daha rahat şekillenecek ve aydınlık kısımları olduğu kadar, karanlık kısımlarını da düşüneceğiz… Ying yang burada da çalışıyor…

YAPAY ZEKA, çok kısa sürede 2.0 dönemine üretici yapay zeka teknolojileriyle geçti. Kavram yeni gibi görünse de pek çok endüstri üretici yapay zeka teknolojileri kullanarak ürün geliştirmeye başladı bile. Üretici yapay zeka, iş dünyasında her alana adım adım sızıyor…

2.500'den fazla büyük şirket yöneticisinin katıldığı yakın tarihli bir Gartner anketinde, yöneticilerin yüzde 38'i üretici yapay zeka yatırımlarının temel amacının müşterileri elde tutmak, yüzde 26'sı gelirleri artırmak, yüzde 17'si maliyet optimizasyonu ve yüzde 7'si iş sürekliliğini sağlamak olduğunu söylüyor. 
Üretici yapay zeka, ilaç sektöründen ev temizlik ürünlerine, yiyecek ve içecek endüstrisinden malzeme bilimine kadar geniş bir yelpazede inovasyonu destekliyor. Örneğin, ilaç endüstrisinde 2025 yılına kadar yeni ilaç ve malzemelerin yüzde 30'undan fazlasının üretken yapay zeka kullanılarak keşfedileceği öngörülüyor. Bu, özellikle yapay zekayı temel operasyonlarına etkili bir şekilde entegre eden şirketlerde organizasyonların gelir kaynaklarında önemli artışlar görmelerine olanak tanıyor.

Endüstrilerle Devam Ediyor 

Üretici yapay zeka, dil yetenekleriyle öne çıkıyor ve endüstriler arasında çeşitli faydalar sağlıyor. Bu teknoloji, mevcut veriyi analiz ederek orijinal ancak benzersiz çıktılar üretebiliyor. Görsellerden videolara, müzikten konuşmaya, metinden kodlara kadar geniş bir yelpazede yeni içerikler oluşturabilme kapasitesiyle dikkatleri üzerine çekiyor.

İş Dünyasını Dönüştürüyor

Üretici yapay zeka teknolojileri, iş dünyasında hızla yayılarak 2023 yılında her sektörde etkisini büyük oranda göstermeye başladı. Geçmişte sadece “geleceğin teknolojileri” olarak düşünülen birçok inovasyon, beklenenden daha hızlı bir şekilde bu yıl hayatımıza girdi. Sürücüsüz taşıtlar, karanlık fabrikalar, nesnelerin interneti gibi fütüristik konseptler, yapay zeka teknolojileriyle farklı teknolojilerin birlikte kullanımı sayesinde gerçeğe dönüştü. Bugün ise üretici yapay zeka, iş dünyasında dönüştürücü bir güç olarak kabul ediliyor.

Üretici yapay zeka, hızla çeşitli endüstrilere entegre olarak iş süreçlerini, yenilik süreçlerini ve büyüme dinamiklerini yeniden şekillendiriyor. Çalışma şekillerini değiştirerek iş verimliliğini artırmaktan sürdürülebilirliği desteklemeye kadar geniş bir yelpazede avantajlar sunuyor. Gartner'a göre, bu teknoloji şirketlere gelirleri artırmak, maliyetleri azaltmak ve riskleri daha etkin bir şekilde yönetmek için birçok fırsat sunuyor.

Nasıl Kullanılacak? 

Bu dönüşümü yönetirken yapay zeka teknolojilerinin, günümüz iş dünyasına hemen hemen her alana entegre olmaya başladığını görebiliyoruz. İnovasyonun kalbinde yer alan üretici yapay zeka artık bir gerçek, onu kullanmayan kalmayacak. Şu anda kullanıcılara sunduğu müşteri memnuniyetini artırmak ve gelirleri optimize etmek, sadece başlangıç. Üretici yapay zeka artık yalnızca fütüristik bir kavram olmanın çok ötesinde; günümüzün, çalışma şekillerini, yenilik süreçlerini ve büyüme dinamiklerini yeniden şekillendiren bir gerçeği. Çalışan yeteneklerinin artırılmasından sürdürülebilirliğin desteklenmesine kadar bu teknoloji, iş verimliliği ve inovasyonda yeni bir standart belirliyor. Geleceğe baktığımızda, üretici yapay zekanın çeşitli endüstrilere entegrasyonu, benzeri görülmemiş fırsatlar ve bir büyüme ortamı vaat ediyor. Diyalogsal yapay zeka ve üretici yapay zekanın birlikte kullanılarak oluşturduğu değer, verimli büyümeyi destekliyor.

Üretici Tasarımlar 

Üretici yapay zeka, çalışanların farklı medya formatları ile etkileşiminin devrim niteliğinde değişimine ön ayak oluyor. Örneğin, içerik taslağının metinden görsellere kadar hazırlanması ve düzenlenmesini sağlıyor. Bunun yanında yazılım geliştirmeyi kolaylaştırıyor. Şirketteki ekiplerin yapay zekayla işbirliği içinde çalışması, projelerin tasarlanması, yürütülmesi ve iyileştirilmesi süreçlerini hızlandırıyor. Bu işbirliği, beceri gelişimini hızlandırıyor. Üretici yapay zeka, iş akışlarını dönüştürmesi ve süreçleri daha verimli ve etkili hale getirilmesi noktasında oldukça büyük bir potansiyele sahip. Gartner, pazarlama alanında büyük kuruluşlarda sentetik olarak üretilen mesajlarda bir artış olacağını ve 2022'de yüzde 2 olan bu oranın 2025'e kadar yüzde 30'a çıkacağını öngörüyor. GPT-3 gibi yapay zeka destekli metin oluşturucular halihazırda pazarlama metinleri ve kişiselleştirilmiş mesajlar oluşturmak için kullanılıyor. İmalat, otomotiv, havacılık ve savunma endüstrileri, belirli kriterleri karşılamak üzere optimize edilmiş tasarımların oluşturulmasına olanak tanıyan, böylece tasarım sürecini hızlandıran ve mühendislere çeşitli çözümler sunan üretici tasarımdan yararlanıyor.

İnovasyonda Yeni Bir Standart

Gelişmiş veri analizi yetenekleriyle üretici yapay zeka, potansiyel riskleri hızla tanımlayarak iş süreçlerini güçlendiriyor. Müşteri işlemleri veya yazılım kodu hataları gibi riskleri etkin bir şekilde belirleyerek, iş süreçlerinin daha güvenilir ve sağlam olmasına katkıda bulunuyor. Sürdürülebilirlik alanında ise, düzenlemelere uyum, varlık yönetimi ve sürdürülebilir uygulamaların karar alma süreçlerine dahil edilmesinde kritik bir rol oynuyor.

Türkiye'de Son Durum

Yapay zeka ile ilgili son gelişmeler İstanbul Yapay Zeka Zirvesi'nde konuşuldu. Türkiye Bilişim Vakfı ile İstanbul Teknik Üniversitesi liderliğinde kurulan Yapay Zeka Türkiye Platformu (AITR) İstanbul Yapay Zeka Zirvesi, 23 Aralık'ta İstanbul İş kulelerde gerçekleşti. Türkiye İş Bankası ev sahipliğinde düzenlenen AITR İstanbul Yapay Zeka Zirvesi, TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, İTÜ Araştırma Dekanı–AITR Eş Başkanı Prof. Dr. Altan Çakır ve AITR Eş Başkanı Levent Kızıltan'ın konuşmaları ve sektör temsilcilerinin önde gelen isimlerinin katıldığı panellerle gerçekleşti. Çok sayıda akademisyen ve iş insanının katıldığı zirvede, yapay zeka teknolojileri konuşuldu. Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, “GPT ve BDM'ler gibi çok daha akıllı ve kreatif teknolojiler hayatımıza girdi ve milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Bir akademik araştırmaya göre, GPT-3'ün eğitildiği veri setlerinin yüzde 93'ü İngilizce. Türkçe veriler ise sadece yüzde 0.06. Buna rağmen Türkçe olarak ‘iş görecek' bir seviyede çalışsa da İngilizceye göre daha kısa ve doğruluk oranı daha düşük olduğu ortaya çıktı. Bu durum, farklı ana dillere sahip kişilerin İngilizce yazmalarını teşvik ediyor ve böylece İngilizcenin daha da gelişmesine katkıda bulunuyor” dedi. AITR Eş Başkanı Levent Kızıltan, konuşmasında şunları dile getirdi: “AITR'yi teknolojik gelişimin sosyal dengesi, birey ve kamu ilişkileri konusunda bir ara yüz olma, akademi ve ticari ortamları devlet ile doğru noktalarda örtüştürmekti amacımız. Yapay zekanın önümüzdeki üç-beş sene içinde yaşamın hemen her alanında pek çok şeyi geri döndürülmesi zor bir şekilde dönüştüreceğini söylemek mümkün.”

 

 

 


*Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.  

Paylaş 300