Kim Korkar Hain Blok Zincirden?


İçerik Kategorileri
DİĞER FİNANS / EKONOMİ FINTECH KRİPTO PARA

Son Yazıları
Yapay Zekâ ve Medyanın Yeni Tavrı
YAPAY ZEKA  BASIN  C-LEVEL  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA 
Kod Öldü, Yaşasın Yeni Kod Çağı!
YAPAY ZEKA  DİĞER  PERAKENDE  BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ  C-LEVEL  TEKNOLOJİ 
Yapay Zeka ve Telif Hakları Tartışması
YAPAY ZEKA  DİĞER  PERAKENDE  C-LEVEL  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA 
Yapay Zeka İle  Gelecek Az Önce Geldi…
YAPAY ZEKA  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA 
Yapay Zekâ Dünyayı Westworld’e Çevirir Mi?
YAPAY ZEKA  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA 
2023, 10 Kasım

Global arenada Web 3.0'ın toplumsal hayatımıza dokunmaya başladığı şu günlerde, gün geçmiyor ki blok zincir üzerinde yeni bir koleksiyon ve/veya yeni bir blok zincir projesi duyurulmasın. Ülke genelinde de durum aynı; girişimler blok zincir üzerinde yeni projelerini duyururken Türk içerik sağlayıcılardan da farklı alanlarda sanat eserleri, tasarımlar NFT ve NFB koleksiyonları olarak hayata birer birer geçmeye başladı. Elbette dijital varlıkların fiyatlamasının beklenenin altında gitmesi, NFT ve NFB koleksiyonlarının gelir beklentilerinin düşük kalmasına neden oluyor. Girişimciler, sanatçılar, yazarlar ve içerik sağlayıcı olarak çalışan medya grupları da çalışmalarını daha ileri seviyeye ve daha geniş kitlelere ulaştırmak için çoktan ‘yatırımcı' aramaya başladılar…

Globalde son olarak NFT koleksiyonu Moonbirds'ün geliştiricisi Proof, 50 milyon dolarlık yatırım almasının öncesinde Web 3.0 üzerinde satışa sunulan farklı dijital içerik şirket ve projeleri hali hazırda ciddi yatırımlar aldı. NFT pazar yeri Magic Eden, 130 milyon dolar yatırım ile 1.6 milyar dolar değerlemeye ulaştı. Yine bir başka NFT oyun şirketi Yin Yang Games, 1 milyon dolar yatırım almışken, NFT Koleksiyonu Doodles, 54 milyon dolarlık ilk yatırımını aldı. Ve son olarak NFT destekli video platformu Shibuya'ya 6,9 milyon dolar yatırım geldi. Dijital varlık projelerine gelen yatırımlar da farklı değil. Hatta daha fazla değerleme ve daha fazla yatırım aldıklarını söylemek yanlış olmaz. 

Peki Ülkemizde Durum Nasıl? Dijital Varlık, NFT Ve NFB Projelerine Olan Yatırım Ne Durumda? 

Söz ülkemizdeki blok zincir yatırımlarına geldiğinde maalesef yatırımcılarımızın ilgisi pek de global arenada olduğu gibi yeterli bir düzeyde değil. Bu denli büyük ve iştah kabartan Web 3.0 projelerine olan ilgi yatırımcı tarafında karşılığını bulmamış görünüyor. Yapılan yatırım adedi de yatırım tutarları da belirli bir kısır döngüyü aşamamış durumda. İçerisinde dijital varlık, NFT, tasarım ve dijital içerik barındıran projelere yatırımcıların ‘mesafeli' duruşunun altında ülkemizdeki regülasyonun henüz oturmamış olması da etken olmakla birlikte, merkeziyetsiz projelerin ilerlemesi için girişimciler tarafında gerekli yatırımı yapacak, çizginin dışında düşünen cesur yatırımcılara ihtiyaç mevcut.   

Peki ‘Yatırımcı' Ne Bekliyor?

Web 3.0 ile gelen fırsatlar yatırımcı tarafında iştah kabartıyor. Bunun en büyük göstergesi blok zincir etkinliklerinde boy gösteren yatırımcı arkadaşlarımız elbette. Kayıtsız kalamadıkları çok açık olmakla birlikte iş proje ve girişimlere yatırım yapmaya geldiğinde neden durdukları konusuna kafa yormaya başladım doğrusu. Öncelikle yazının bu kısmında ‘kişisel görüş ve ilgi alanım' doğrultusunda tamamen deneyim ve sektör analizimi belirttiğimi bilmenizi isterim. Konuştuğum yatırımcı arkadaşlarım, girişimciler ve hızlandırma programları, kuluçka merkezleri yöneticilerinden aldığım izlenimleri yazma ihtiyacı hissettim. Elbette birçok yatırım almış blok zincir projesi ve NFT projesi mevcut. Ancak biraz araştırma ile global arenada yapılan yatırım tutarı ve yapılan yatırım sayılarını alt alta yazarsanız yapılan yatırımların henüz dişe dokunur bir meblağ olmadığını, hatta yurt dışındaki projelere kıyasla ‘yatırım bile' denemeyeceğini sektörden olmayan bir bireyin bile anlaması çok uzun sürmez. 

Yatırımcı tarafında bireysel olarak görüştüğüm yatırımcı arkadaşlarımdan aldığım geri dönüşlerin özeti çok da şaşırtıcı değil; iştah kabartan yepyeni bir sektörden uzak duramayan, yatıracağı paranın karşılığını alamamaktan korkan bir sermaye gücü mevcut. Daha da açmak gerekirse, sıfıra yakın regülasyon olan merkeziyetsiz yapıda yaptığı veya yapacağı yatırım sonrası gelebilecek bir regülasyon sonrası yapılan yatırımın tamamını kaybetmekten korkan ama bulduğu her fırsat ve etkinlikte yeni Web 3.0 projesi dinleyen bir yatırımcı profili çıkmış durumda ortaya…

Girişimcilik, Web 3.0, Hızlandırma Programları ve Yatırımcılar…

Yatırım, girişim, Web 3.0, blok zincir, hızlandırma programları ve girişimciler konusu uzun zamandır takip ettiğim bir konu ve bu konuda kişisel olarak neler yapmam gerektiğine karar verdiğim uzun bir süreçten geçtim. Medya insanı olarak her bir aktöre farklı noktadan yaklaşma şansı bulduğum gerçeği ile karşı karşıyayım. Tüm bu deneyim ve kaynakları girişimcilik, yatırımcı, Web 3.0 ve merkeziyetsiz yapıları konuşabileceğimiz ancak konuştuktan sonra aksiyon da alınabilecek, tarafsız yepyeni, daha önce yapılmadığı kadar şeffaf bir oluşuma ihtiyaç olduğunda karar kıldıktan sonra, Fortune Future LAB ismi ile girişimcilik ve yatırım dünyasını konuşacağımız bir fikri hayata geçirme kararı aldık. İlk toplantımızı Kasım ayının son haftasında planladığımız bu yeni oluşumda, ekip olarak sektördeki her paydaşa aynı mesafede olmaya çalışacağız. 
‘Sürdürülebilir bir girişimcilik ekosistemi' tabii ki mümkün…  

 

 

 

 

*Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.      

Paylaş 435