Pazarlama için Metaverse Tamam mı Devam mı?


İçerik Kategorileri
METAVERSE PAZARLAMA TEKNOLOJİ

Son Yazıları
Yapay Zekâ Bazlı Yeni Dönem Pazar Araştırma Modelleri: Geleceğe Yolculuk
YAPAY ZEKA  PAZARLAMA  DİJİTAL PAZARLAMA  ÜRETKEN YAPAY ZEKA 
Yapay Zekâ Destekli Müşteri Analizi ve Profilleme
YAPAY ZEKA  BÜYÜK VERİ  PERAKENDE  BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ  PAZARLAMA  C-LEVEL  DİJİTAL PAZARLAMA  TEKNOLOJİ 
Reklam Vermek Kolay! Peki İzlenmesi?
PAZARLAMA  MÜŞTERİ DENEYİMİ  DİJİTAL PAZARLAMA 
Pazarlama Profesyonellerinin Yeni Odağı Medya Karması Kararları!
PAZARLAMA  DİJİTAL PAZARLAMA 
Perakendede Fark Yaratmak İçin Veri Pazarlaması
PERAKENDE  PAZARLAMA 
2023, 31 Ağustos

Metaverse, pandemi döneminde tüm pazarlama dünyasının favori konusu idi. Aynı zamanda dijital tokenlar ve sanal dünyada markaların isim haklarını almak çok gündemde idi. Yaratılan sanal dünyada şehirler, mağazalar, sanat eserleri her şeyin dijitalinin yapılıp satıldığı bir trend rüzgarı esiyordu. Ancak pandemi sonrası bu trendlerde hissedilir bir yavaşlama olduğunu söylemek mümkün. Özellikle ChatGPT ve ‘Generative AI' trendinin son 1 senede öne çıkması ile Metaverse eski etkisini kaybetmeye başladı. Ekonomik zorunluluklar ve dijital dünyada markaların tüketici bilgisi konusunda uyması gereken yeni kurallar gereği ortaya çıkan yeni regülatif ortam; markaların bütçelerinde geleneksel pazarlama kalemlerine daha fazla ağırlık vermesine neden oldu.

Ancak tüm bu gelişmelere rağmen Metaverse pazarlamacıların hayatından tamamen çıktı demek doğru bir sonuç olmaz. Önümüzdeki dönmede teknoloji ve inovasyon konusunda öncü ruhlu markalar Metaverse konusunda çalışmalarına veri ve gizlilik konusunda daha fazla dikkat ederek devam edecekler. Markalar özellikle Z ve Alfa jenerasyonuna yönelik oyunlaştırma ve hibrid deneyim yaratmaya yönelik uygulamalara yatırım yapmaya devam edecekler. Ancak öncelikleri diğer satışları artıracak; dolayısıyla gelirleri ve karlılığı artıracak uygulamalar olacaktır.

Metaverse oyun alanının daralmasının bir etkeni olan dünyada kötüleşen ekonomik koşullar ve artan enflasyon ile tüketicilerin de yeni teknolojilere yönelik harcamalarını azaltmasına neden olduğu için bu alanda yapılan yeniliklerin yayılma hızını doğal olarak etkileyecektir. Tabii bu Apple gibi inovatif markaların sanal gerçeklik konusunda yatırımlarını etkilemediğini bize gösteriyor (Apple, geçtiğimiz aylarda piyasaya yeni sanal gözlük ürünü Apple Vision Pro'yu sundu).

Başka bir taraftan Walt Street Journal'da iki hafta önce çıkan haberde, Disney'in Metaverse bölümünü karlılık nedeniyle tamamen kapattığı ve çalışanları işten çıkardığı haberlerini okuduk. Microsoft New York borsasına yaptığı açıklamada, sosyal medya ve VR gibi alanlardaki faaliyetlerini durdurduğunu paylaştı. Meta yani Facebook bile Metaverse alanında çalışmalarına devam ederken, bu yıl için ağırlıklı yatırımı yapay zeka konusuna vereceklerini açıkladı.

Tabii bu gelişmelerin ana nedeni özellikle ajanslar ve danışmalık şirketleri tarafında OpenAI ile ChatGPT'nin Generative AI uygulamalarının yaratıcılık, sunum, tasarım ve segmentasyon gibi konularda ortaya koyduğu pazarlama konusunda çığır açan uygulama imkanları oldu. 

Ancak tüm bu gelişmelerle beraber, Deloitte'un “2023 Global Pazarlama Trendleri” raporunda pazarlama liderlerinin sadece yüzde 10'u Metaverse konusunda bir çalışma yapmayacaklarını ve işleri ile ilgili olmadığını belirtiyor.

Özellikle yeme ve içme sektöründe olan uluslararası markalar yatırımlarına devam ediyor. Papa John's yakın zamanda oyunlaştırma konusunda çalışan Metaverse şirketi OneRare ile NFT konusunda çalışmak için bir iş birliği anlaşması yapmış. 

Pepsi, 14 yıl sonra yeniden oluşturduğu yenilenme ve marka stratejisi konusunda gelecek 10 yıl içinde Web3 ve Metaverse konusunda çalışmaya devam edeceğini duyurdu.

Metaverse oyun sektöründe hızlı büyümesini Fortnite ve Roblox gibi oyunlar içinde devam ettiriyor.

Walmart ve Home Depot gibi büyük perakendeciler, özellikle 13 yaş altı çocuklar ile bağ kurmak için Roblox içinde oyun entegrasyonları yapıyorlar. Tabii bu durum Roblox'un belli yaş gruplarına yönelik reklam politikalarını regülasyonlara uygun şekilde yeniden gözden geçirip düzenlemesini gerektiriyor.

Özetle Metaverse yavaşlamakla beraber halen belli sektörlerde pazarlamacıların ilgisini çekiyor. İleriye dönük olarak Generative AI ve Metaverse büyümeye devam edecek. Tabii hangi alanda, hangisinin daha büyüceğini hem çözümleri hem de bu çözümleri, tüketicilerin ilgisi ve markaların kullanım alışkanlıkları belirleyecek.

Kesin olan henüz bakir olan bu alanlarda deneyim yapmaya açık, yaratıcılığı teşvik eden ve farklılaşmak isteyen markaların ezberleri bozarak diğer markalara göre bir adım önde olacağı…

 

 

*Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.

Paylaş 595