Zenginlik Kavramı Nasıl Değişti?/ Self Made Milyoner
İçerik Kategorileri
Son Yazıları
Etkinlik mi? Verimlilik mi?
Amazon Bir Orman Adıdır
Helsinki Otogarı
Akıl mı Duygu mu?
"Daha İyi"nin Sınırları
Kylie Jenner 21 yaşında yani Zuckerberg'den 2 yaş daha küçük bir milyoner genç. Milyoner listesine girince garajdan çıkma projeler yerine “popüler kültürün parçası olmak daha kârlı mı?” sorusu bizim genç kuşağın da kafasını sorgulamaya başladı.
Gençlik, akıl karışıklığının ötesinde hemen zengin olmak istiyor ve zenginlik tanımları artık paraya sahip olmaktan çok güç, zevkli ve rahat bir hayat yaşayarak tanınmakla ilintili.
Kyle Jenner profilini incelediğimde;
-Kardashians ailesinin en küçüğü, manken Kendall'ın küçüğü. 1997 yılında doğan Jenner'in burcu Aslan. 14 yaşında ailesinin popüler kimliğinin de etkisiyle modelliğe başlamış. Bir dergi tarafından 2011'de stil elçisi seçilmiş. Daha sonra model ablasıyla birlikte ayakkabı tasarımı yapmıştır. 2015'te mat likit ruj üretimine başlayan Jenner'in rujlarının satışa çıktığı online da çok kısa sürede tükendiğini biliyorum.“Dudaklarım inceydi. Dudaklarımı daha büyük göstermek için taşırarak sürüyordum ama kendi dudak rengim gibi olan ruj bulamıyordum. Bu yüzden kendi markamı oluşturdum”diye ifade etmiş. Evet, bilimsel olarak bir rekabet analizi çıkarsam bu bir ‘woow!' etkisi yaratacak farklılık olabilir ancak ortalıkta bu kadar kalın dudaklı görünmek isteyecek müşteri olduğunu bulmak sahiden iyi fikir. Kozmetik şirketinde toplam 12 kişi çalışıyor. Sosyal medyada 100 milyonun üzerinde ki takipçisiyle yoğun etkileşim içinde. 10 yaşından beri televizyon karşısında olması onu doğal bir fenomen yapmış durumda. Tek kazancı tabii ki kozmetik firması değil, marka iş birlikleri ve neredeyse adım attığı her yerle yaptığı anlaşmalar onu listeye soktu.
Bir akımın öncüsü olabilecek sosyal medya görünürlüğün ve takipçi sayın varsa, popüler kültürün önemli oyuncularından oluşan bir ailenin parçasıysan ve trend yaratabilecek çok da zekâ gerektirmeyen bir fikir bulup, fırsatları iyi kurguluyorsan yeni dönem zenginlerinden olabilirsin çıkarımını, en azından şimdilik yapabiliriz. Tesadüf bir başarı olmadığı kesin. Ama sürdürülebilir kârlılık, iş modeli ve bir sürü pazarlama stratejisinin çok daha ötesinde hızlı-kolay-popüler üçlemesine hizmet ettiği kesin.
Self made milyonerler içinde en çok takdir ettiklerimi sizinle paylaşmak istiyorum:
1- Guy Laliberte / cirque du soleil
Kanadalı, risk seven profesyonel bir poker oyuncusu. Aslında sokak çalgıcısı. “Ben rahatsızlıklardan beslenirim” diyecek kadar özgüvenli. Eğlence dünyasına bambaşka bir bakış açısı getirmedi belki ancak nostalji trendini en iyi kullanan girişimci bence. Çocukluk anılarımızın sirklerini modernleştirerek sunması çok akıllıcaydı.
2- Jack Ma /Çin sarı sayfalar ve Alibaba'nın kurucusu
Biyografisini okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Moral bozukluğunun ne olduğunu bilmeyen hedefe kilitli bir yatırımcıdır.
3- Elon Musk
Sınırsızlığı öğreten bir girişimci örneği. “Sınırlar sadece korkaklar içindir. Evrenin tamamı benim için” diyecek kadar cesur.
Self made milyonerler ile ilgili gözlemlediğim ortak özellikleri de listelemeden edemedim:
- Kâra, fiyata değil oluşturacakları değere odaklılar. Hiçbiri işe başlarken ne kadar kazanırım sorusuna cevap aramamış,
- Öncelikleri takım olmak, hiyerarşi değil paylaşımcı bir yapı oluşturmak,
-Çalışmak ve yaşamak fiillerini bir arada götürmeyi tercih etmişler. Çok çalışmışlar ama hayatın içinde kalarak çalışmışlar. Eğlenmek, zevk almak en ciddi aldıkları konulardan,
- Cesareti sadece risk almak olarak değil, düşünmeyi sınırsızlaştırmakla birlikte tanımlıyorlar.
- Sosyal olaylara çok duyarlılar,
- Ulaşılmaz değiller bariyerleri, kaleleri yok, insanların içinde onlarla bir aradalar,
- Parayı, deneyime harcadıkları kesin,
- Okuyorlar, tecrübelerden faydalanıyorlar.
*Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.