Yapay Zekâ Duygusal ve Sosyal İlişkilerin Şekillenmesini Nasıl Etkileyecek! - Part 2


İçerik Kategorisi
YAPAY ZEKA

Son Yazıları
Yapay Zekâ Bazlı Yeni Dönem Pazar Araştırma Modelleri: Geleceğe Yolculuk
YAPAY ZEKA  PAZARLAMA  DİJİTAL PAZARLAMA  ÜRETKEN YAPAY ZEKA 
Yapay Zekâ Destekli Müşteri Analizi ve Profilleme
YAPAY ZEKA  BÜYÜK VERİ  PERAKENDE  BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ  PAZARLAMA  C-LEVEL  DİJİTAL PAZARLAMA  TEKNOLOJİ 
Reklam Vermek Kolay! Peki İzlenmesi?
PAZARLAMA  MÜŞTERİ DENEYİMİ  DİJİTAL PAZARLAMA 
Pazarlama Profesyonellerinin Yeni Odağı Medya Karması Kararları!
PAZARLAMA  DİJİTAL PAZARLAMA 
Pazarlama için Metaverse Tamam mı Devam mı?
PAZARLAMA  METAVERSE  TEKNOLOJİ 
2022, 25 Temmuz

Yapay Zekâ ve Çocukların Yeni Oyuncağı: Sohbet Eden, Oyun Oynayan Robot Dadılar

İnsan oğlu her türlü canlının yavrusu konusunda çok hassas ve korumacı bir özelliğe sahiptir. Sadece kendi çocuklarımızı değil, çoğu zaman herhangi bir çocuğu ve hatta diğer türlerin yavrularını korumak için hayatımızı riske bile atabiliriz
Çocuk konusu bu açıdan her dönem hassas bir konu olmuştur. Endüstri devrimi döneminde çocuklar televizyon karşısında çok uzun süre kaldığında yayıncılar sorumlu tutulurdu. İlk bilgisayar oyunları çıktığında ekran karşısında geçirilen zaman ebeveynler için her zaman bir endişe kaynağı olmuştu. Yeni dönemde çevrimiçi oyunlar ve çocuklarımızın karşısına ne tarz içerikler çıktığı konusunda endişeler daha da arttı.
Hiçbir şirket çocuklara verilen zararlardan sorumlu olmak istemeyeceğinden, robotik ve yapay zekâ şirketleri de bu konuda hassas olacaktır. Bu nedenle, yeni nesil robotlar özellikle ebeveynlere ve çocuklara hitap edecek şekilde tasarlanıyorlar. Ebeveynler tarafından daha kolay kabul ve tercih edilmesi için herhangi bir robotun öncelikle oyuncak, gözetleme cihazları ve muhtemelen ev gereçleri olarak pazarlanması muhtemeldir. Yeni nesil robotlar özellikle ebeveynlere ve çocuklara hitap edecek şekilde tasarlanacaklar. Bazıları gelişmiş yeteneklere ve bazıları insansı özelliklere sahip çeşitli ürünler bekleniyor. Ebeveynlerin, bir robotun çocuklarını meşgul etme ve dikkatini dağıtma yeteneğini nedeni ile çok daha tercih edeceği düşünülüyor
Ebeveynler, çocuklarını televizyon izlemeye ya da başka çocuklarla oynamaya bırakabildikleri gibi robotlarla baş başa bırakabileceklerini fark edecekler. Ebeveynler, gelişmiş yapay zekâ ve iletişim becerilerine sahip robot dadıların çocukların eğitim hayatlarına katkılarını hızla keşfedecekler. Tabi bu geçiş süreci sorunsuz olmayacak Scarlett ve Gurl romanındaki robot dadı ve yürümeye başlayan çocuk trajedisi aksaklıkların olması çok muhtemel bir beklenti ancak ebeveynlere ve şirketlere robotları nasıl sorumlu bir şekilde kullanmaları konusunda gelişmeler tahmin ettiğimizden daha hızlı bir şekilde gerçekleşecektir. Çocuk sağlıklı söz konusu olduğunda, oyuncaklara uygulanan aynı regülasyonlar modelleri ve fazlası robot üreticileri içinde geçerli olacaktır.

Bir çocuğun ebeveynleriyle bağ kurma becerisinin; arkadaşlık kurma, romantik ilişkiler kurma ve genel olarak toplumla bütünleşme becerileri üzerinde uzun vadeli bir etki yaratacağını biliyoruz. İnsanları robotlara ve yapay zekâ konusunda endişelendiren bir diğer nokta ise robotlarla öngörülebilir etkileşimleri tercih eden çocukların, yaşamları boyunca insanlara kıyasla makineleri tercih etme riskleridir. Genel olarak, robot dadıların ve yapay zekâ oyuncaklarının beklenmedik şekillerde faydalı olabileceği olasılığını göz ardı edilmemelidir. Örneğin, uzun süreli AI deneyiminin bir çocuğun kendini ve insan olmanın ne anlama geldiğini anlamasını geliştirme şansı vardır. Çocuklar olgunlaştıkça, yapay zekâ ve robotik anlayışlarında büyüdükçe, bu cihazları kişiselleştirilmiş yasal ve savunma araçlarına dönüştürmelerini bekleyebiliriz.

Sohbet Robotları Hayatımızın Neresinde?

Dünya genelinde giderek daha fazla insan konuşma ihtiyaçlarını karşılamak için yapay zeka sohbet robotlarına yöneliyor. Amazon'un Alexa'sı veya Apple'ın Siri'si gibi dijital asistanlardan farklı olarak, yapay zekalı (AI) sohbet robotları kullanıcılarıyla konuşarak öğreniyor. Gerçek bir insan gibi yanıp sönen ve kıpırdayan animasyonlu SİMS benzeri avatarlara benzeyen kullanıcılar, uygulamayı kurarken cinsiyetini, saç stilini, etnik kökenini ve göz rengini seçerek görünümünü tasarlayabiliyor.

Pazar araştırması firması Markets and Markets'a göre, küresel konuşma tabanlı yapay zekâ endüstrisinin, pandemi sırasında bağlantıda kalmak için artan talebin de yardımıyla 2021'de yaklaşık 5 milyar sterlinden 2026'ya kadar 13,5 milyar sterline çıkması bekleniyor. Böylece chatbotlar ile sohbetimiz her geçen gün artarak büyümeye devam edecek.

Öyleyse, bir sohbet robotuyla ilişki kurmak nasıl bir şey ve bizler tehdit altında hissetmeli miyiz?

​​Chatbotlar aslında stresi veya başka herhangi bir insani duyguyu hissedemezler. Bir girdiye görünüşte uygun bir yanıtla yanıt vermek için Doğal Dil İşleme (NLP) teknolojisini kullanarak çalışırlar. NASA Jet Propulsion Laboratuvarı'nda akıllı sistem mimarı ve NLP teknolojileri araştırmacısı Dr Adrian Tang, “Bu, metin üretmek için metinle çalışan bir yazılımdır, bir fikri yoktur” diyor. Çünkü NLP'de hala duygu ve deneyim yok. Semantik, yazılı dilden veya dilsel sinyallerden gelmez, deneyimden gelir. Replika uygun, yalnızca metin odaklı bir sohbet robotundan ses aktivasyonunu ve artırılmış gerçekliği içerecek şekilde evrimleşmiş olsa da çıktıları hafızalarına bağlıdır. Bu da konuşmaların tutarsız, anlaşılmaz veya çok garip olabileceği anlamına gelir. Ancak cevaplarını sıralayarak botunuzu ne kadar çok "eğitirseniz" beğenilerinizi ve beğenmemelerinizi o kadar çok taklit edecektir. Stanley, “Sizinle neredeyse hiçbir zaman ayrı fikirde olmayacaklar” diye açıklıyor. Çünkü sohbet robotlarının birincil işlevleri insanları mutlu etmek üzerine programlanmış olmalarıdır.
2020'de Frontiers in Psychology dergisinde 133 katılımcıyla yapılan bir araştırma, empati bir sohbet robotu ile etkileşimlerin, sosyal dışlanma yaşarken ruh halinin olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olduğunu ortaya çıktı. Peki bu durum insan psikolojisi için gerçekten olumlu mudur yoksa sadece bizi gerçeklikten uzaklaştıran bir yaklaşım mıdır? Bu konuyu artık bir sonraki yazıda değerlendirmek üzere….
 

Paylaş 407