Gayrimenkul Teknolojileri


İçerik Kategorileri
GAYRİMENKUL PROPTECH

Son Yazıları
Depremin Ardından
GAYRİMENKUL  DİĞER  DERNEK / FEDERASYON / BİRLİK / VAKIF  C-LEVEL 
Depremin Ardından
Blog 2024, 12 Şubat
Barınma... Bir Hak...
GAYRİMENKUL 
Barınma... Bir Hak...
Blog 2023, 6 Aralık
İlle de Konut
GAYRİMENKUL 
İlle de Konut
Blog 2023, 11 Eylül
Su ve Her Şey
GAYRİMENKUL  SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK 
Su ve Her Şey
Blog 2023, 4 Temmuz
2023, 12 Haziran

Başlığı açalım. Gayrimenkul kelimesini, sektörümüzü anlatması için kullandığımızdan içerisine inşaatı da alalım, teknolojinin gayrimenkuldeki düşünce ve değerlendirme alanını genişletelim. Neden böyle diyorum? En az 5 yıldır gayrimenkul teknolojileri üzerine sohbetlerimizi hatırladığımda, bir noktaya kadar gelip sıkıştığımızı görüyorum. Globalde Proptech denen kavramın versiyon 1.0'ı 1980'lere gidiyor. 

Bugün gayrimenkul teknolojileri dediğimizde aklınıza ne geliyor? Listeleme (emlak arama) uygulamaları (web siteleri), kiracılarla ile ev sahiplerini, apartman ya da site sakinleriyle bina yönetimlerini buluşturan platformlar, kira tahsilatında finans kurumlarını da sisteme dahil ederek alanı genişleten firmaların çözümleri… Son yıllarda mekânsal boşluk-doluluk oranlarını, anlık yoğunluğu gösteren, kullanıcı izinlerine göre ziyaretçi demografisinden de bilgiler verebilen yazılım ve donanım birleşimleri… Sayıyı artırmak mümkün. Müsaadenizle Proptech'e inşaatı da dahil edelim. Mimari çözümlerde kullanılarak dijital dönüşümü destekleyen, inşaat tasarım ve yapım sürelerini, maliyetlerini azaltan, hata paylarını düşüren yazılımlar… Görüntüleme ve şimdilerde görüntü işleme sistemleri… 

İnşaata girince etki alanı genişledi Proptech'in. Yazarken bir parantez açmak isterim. MIPIM gibi etkinliklerde de geçen 5-6 yılda sıklıkla gördüğüm bir sınıflandırma var. Co-working vb. projelerin de Proptech'e dahil edildiğini görüyorum ama buna katılmıyorum. Bir ofis mekanını paylaştırmak, paylaşımlı kullanımlara açmak, oraya yatırımcı getirmek, burada özellikle gençleri, genç girişimleri toplamak, yeni oluşumlara fiziksel platform sağlamak… Bu Proptech olmamalı. Hatta şuna da katılmıyordum, Airbnb de bir dönem Proptech olarak sunuldu ki bu bence bir gayrimenkul tabanlı turizm uygulaması. En azından o hali aldı. 

Görüntüleme ve şimdilerde görüntü işleme sistemlerinde kalmıştık. Bir de inşaat yapımında 3 boyutlu yazıcıların kullanılmasını da Proptech olarak düşünebilir miyiz? Değerlendirmelere açık bir konu. Ya robotlar. Gayrimenkul ve inşaat işlerimize değen yazılımları gördük, gelişimleri hızlanıyor. Bunun ötesinde hala geleneksel diyebileceğimiz metodlarla inşaatların yapılmasına nasıl bakıyoruz? 

Aşağıda bir bağlantı paylaşacağım. İnşaatlar için 6 farklı robot görebilirsiniz. Ben Proptech dediğimizde en çok fiziksel, elle tutulur robotları görmekten mutlu oluyorum. Yazılımların belirli yere kadar maliyet-fayda oranları fiziksel robotlara göre çok düşük olsa da, biraz eski kafalılıktan mıdır bilmem, robotların inşaatta daha büyük ya da hissedilir fark getireceğini düşünüyorum, en azından şu an için. İnsan hatasını en aza indiren, İSG riski çok düşük, günde 3 vardiya alçı çekebilen (evet acımasız hayat gerçekleri), resmî tatil demeden mekanik-elektrik ortak konsol hazırlığı yapabilen, uzaktan izlenip yönlendirilebilen, belirli otonom özellikleri haiz robotların olması inşaat işlerimizi kolaylaştırıp, Proptech için beklenen büyük sıçramayı getirebilir mi? (Bunun yanında yazılımların da ne kadar çok gelişeceğini, mobil iletişimin de robotlara entegre edilmesiyle filo halinde işler yapılabileceğini de düşünelim) Otomotiv sektöründe robotlar sabit, üretim hattı hareketli. İnşaatta ise üretilen sabit, robotların hareketli olması lazım.

Siz bağlantıdaki videoları izleyin, sonraki yazılarda detaya girelim.

https://www.youtube.com/watch?v=Kyec_rEOeck
 

Paylaş 884

Son Yazıları
Depremin Ardından
Depremin Ardından
Blog 2024, 12 Şubat
Barınma... Bir Hak...
Barınma... Bir Hak...
Blog 2023, 6 Aralık
İlle de Konut
İlle de Konut
Blog 2023, 11 Eylül
Su ve Her Şey
Su ve Her Şey
Blog 2023, 4 Temmuz