Uyuyan Dev Uyandı: Şimdi Beslenmek İstiyor

2022, 9 Aralık

Bir süredir, pazar akşamlarımı profesyonel hayatıma katkı sağlayacak okumalar yaparak geçirmeyi alışkanlık haline getirdim. Tüm hafta bir yandan iş hayatının gereklerini yerine getirmeye çalışıp bir yandan da devam ettiğim pazarlama doktora programı için akademik çalışmalar arasında koştururken her iki alanda da beni besleyecek ancak en çok da güncel tutacak ve bana yeni bakış açıları kazandıracak içerikler okuyarak haftayı kapatmak; kendimi iyi hissetmemi sağlıyor.  Tam da böyle bir pazar akşamında Digital Network Alkaş için Aralık 2022 yazımı ne üzerine hazırlayacağım ortaya çıktı. 2022'nin son yazısını B2B'de içerik pazarlamasına dair 2023 içgörüleri üzerine hazırlamak, benim için yeni yıla “merhaba” diyerek göz kırpmak anlamına geliyordu. 

Dilerseniz gelin Content Marketing Institute, Marketing Profs ve On24 tarafından bu yıl 13'üncüsü hazırlanan B2B Content Marketing (Kıyaslamalar, Bütçeler, Eğilimler) başlıklı rapora hep birlikte göz atalım.

İçerik Pazarlamasının Kaçınılmaz Yükselişi
Hepimizin bildiği üzere geçtiğimiz birkaç yıldır, özellikle pandeminin etkisiyle şirketler, markalar; yüz yüze iletişim kuramadıkları hedef kitleleriyle, var olan ve potansiyel müşterileriyle içerik pazarlaması sayesinde etkileşimlerini sürdürebildi. Önemi günden güne artan içerik pazarlamasının geri dönüşümünü memnuniyetle karşılayan iş dünyasının %71'i konunun ne denli kritik olduğunu fark etmiş durumda.

Pazarlama Ekiplerinin Acil İhtiyaç Listesi
Ne var ki kayda değer bir farkındalığa rağmen her şey yolunda demek için çok erken çünkü pazarlama ekipleri ve yöneticiler her ne kadar içerik pazarlamasının önemine dair bir anlayış kazanmış olsalar da eksiklerin de farkındalar. Pazarlama uzmanları; başarılı içerik pazarlaması faaliyetleri için strateji geliştirmenin, geliştirilen strateji doğrultusunda ek bütçe ve personel ihtiyacının, alanında uzman kişilere ulaşabilmenin öneminin de atlanmaması gereken gerçekler olduğunu ifade ediyorlar. İçerik pazarlamasında başarılı adımlar atmak için teknolojik gereksinimlerin karşılanabilmesi ve geri dönüşüm oranlarını ölçümlemek için doğru ve verimli araçların kullanılması da hassas konular arasında. Hal böyle olunca düşük ve orta ölçekli organizasyonlar, taşın altına elini koymakta zorlanıyor ve iş dönüp dolaşıp maliyetten kısma bakış açısıyla tıkanıyor.

Content Marketing Institute ve Marketing Profs'un 2022 Temmuz ayında gerçekleştirdiği anket çalışmasına göre B2B alanda faaliyet gösteren pazarlama ekiplerinin yalnızca %40'ının içerik pazarlaması konusunda tam anlamıyla ortaya konmuş bir stratejileri bulunuyor. Aynı ankete katılan pazarlama uzmanlarının %46'sı ekiplerinde bütün içeriklerin üretilmesinden sorumlu yalnızca bir kişinin bulunduğunu ifade ediyor. Ankete katılanların sadece %29'u şirketlerinde içerik pazarlaması faaliyetlerinin oldukça başarı sağladığını belirtiyor.

Bir başka konu da pazarlama ekipleri içerisindeki içerik pazarlaması uzmanlarının kariyer anlamında şüphe içerisinde olmaları. Özel bir alanda uzmanlaşmış bu profesyoneller, ne yazık ki çalıştıkları şirketlerin çoğunda terfi fırsatı yakalayamadığını belirtiyor ve bu sebeple daha iyi bir teklif alır almaz şirket değişikliğini tercih ediyor. Oysa gerekli motivasyon sağlansa ve zamanla know-how kazanmış bu profesyonellere hakları verilse de dönemsel olarak sil baştan başlamak gerekmese. Hele ki dünya “büyük istifa hareketi” sonrası “sessiz istifa” ile çalkalanırken iç müşteri olan çalışanlarda bağlılık yaratmak adına yönetimler iade-i itibara yönelseler, fena mı olur?

Rapordan Çıkarımlar

  1. Ankete katılanların yaklaşık yarısı, kuruluşlarının 2023'te içerik üreticileri işe alacağını veya onlarla sözleşme yapacağını düşünüyor. %47'si ise kuruluşlarının 2023'te içerik üreticileri istihdam etmesi veya bunlarla sözleşme yapılması konusundaki beklentilerini ifade ediyor.

  2. İçerik farklılaştırmada başarılı olan pazarlama profesyonelleri; daha kaliteli içerik ürettiklerini, rakiplerinin değinmediği konuları/hikayeleri ele aldıklarını ve içeriklerini aktif olarak tanıttıklarını söylüyor.

  3. Sosyal medya ve topluluk oluşturmanın 2023 yılında B2B içerik pazarlama yatırımının (%37'den %57'ye çıkması hedeflenen) en yüksek beşinci alanı olması bekleniyor.

  4. İçerik pazarlamacılarının %78'i, bir önceki yıla göre %69 artışla kuruluşlarının 2023'te videoya yatırım yapacağını/yatırım yapmaya devam edeceğini belirtiyor.

  5. Ankette içerik pazarlamacılarına kuruluşlarının, kuruluş genelinde içeriği yönetmek için doğru teknolojiye sahip olup olmadığı sorulması üzerine ne yazık ki yalnızca %28'i sahip olduklarını söylüyor. Oysaki üst yönetimlerin teknolojiden uzak kalmak gibi bir şansımızın olmadığını bilmesi ve bu soruya verilen “evet” cevabının 2023 yılında hızla artış göstermesi gerekiyor.

Kısıtlı ekipler ve bütçelerle bu işi yapmak, iğneyle kuyu kazmaya benziyor. İçerik pazarlaması uyuyan bir devdi ve pandemiyle uyandı. Ne var ki şimdi karnı zil çalıyor ve acilen beslenmek istiyor. Kazandıracakları şüphesiz ama açlıktan ölürse ne işimize yarar? Şirketlerin üst yönetimlerinin 2023 planlarında acilen bu konuyu gündemlerine almaları gerektiğini düşünüyorum.

2023'ün hepimiz için 2022 yılından daha sağlıklı, verimli ve huzurlu geçmesi dileklerimle… Şimdiden iyi yıllar!

Not: Raporun tamamını https://contentmarketinginstitute.com/articles/b2b-content-marketing-research-trends-statistics sitesindeki bağlantı aracılığıyla inceleyebilirsiniz.

Paylaş 477