ChatGPT, GPT-4 ve 2023 Yılında Pazarlamanın Köşe Taşları

2023, 19 Nisan

Bu sıralar sıklıkla sözü edilen yapay zekâ uygulaması ChatGPT'yi sanırım siz de duymuşsunuzdur. OpenAI firması tarafından geliştirilen ve diyalog konusunda uzmanlaşmış bir sohbet robotu olan ChatGPT'nin pek çok yeteneğinden biri olan yazma kabiliyeti bugünkü konumuz. Bir süredir markalara outsource hizmet veren ajanslar, markaların blog yazılarından tutun da sosyal medya içeriklerine kadar geniş bir yelpazede bu uygulamadan faydalanıyordu. Bununla birlikte akademik dünyanın prestijli yayıncılarından Elsevier'in “Nurse Education in Practice” dergisinin Ocak 2023 sayısında yayımlanan bir makale, yapay zekânın ne denli hızla hayatlarımıza dahil olduğunun ve hatta akademik dünyanın bile bambaşka bir boyuta evrilmekte olduğunun kanıtı haline geldi. Çünkü bahsi geçen makalede ChatGPT, ikinci yazar olarak yer alıyordu. Elsevier gibi ince eleyip sık dokuyan ve akademik yayıncılığın köşe taşı dergilerini bünyesinde barındıran bir kuruluşun, dergilerinden birinde ChatGPT adlı uygulamanın yazar olarak konumlandırılmasına müsaade etmesi demek; yapay zekâ konusunda uyumlanamayan ve teknolojinin gerisinde kalanların her zamankinden çok kaybedecek şeyleri olduğunu anlatıyor aslında.

Ben de buradan hareketle ChatGPT*'yi denemek istedim ve DNA Nisan 2023 blog yazısında“2023'te pazarlama adına nelere dikkat etmemiz gerek?”diye CHATGPT'ye sordum. Yazının bundan sonraki kısmı (italik bölüm) ChatGPT tarafından yazılmıştır.

ChatGPT Gözünde 2023'te Pazarlama

2023'te pazarlamanın tam olarak nasıl gelişeceğini tahmin etmek zor, ancak teknolojinin önemli bir rol oynamaya devam etmesi muhtemel. Sosyal medya, e-posta ve arama motoru optimizasyonu gibi dijital pazarlama kanallarının önemini koruması, sanal ve artırılmış gerçeklik gibi yeni teknolojilerin pazarlama stratejilerinde daha yaygın hale gelmesi bekleniyor. Ek olarak, şirketler doğru zamanda doğru mesajla doğru kitleye ulaşmayı amaçladıkça kişiselleştirme ve veriye dayalı hedefleme daha da önemli hale gelebilir. Bununla birlikte sürdürülebilirlik ve etik pazarlamaya daha fazla odaklanılacaktır.

İşletmeler, genel performansını iyileştirmek için mevcut pazarlama trendlerini nasıl kullanmalıKuruluşunuzun genel performansını iyileştirmek için mevcut pazarlama trendlerini kullanmasının birkaç yolu vardır:

• Dijital kanalları kucaklayın:Hedef kitlenize ulaşmak ve onlarla etkileşim kurmak için sosyal medya, e-posta ve arama motoru optimizasyonu gibi dijital kanalları kullanın.
• Kişiselleştirme ve veriye dayalı hedefleme:Kitlenizin tercihlerini ve davranışlarını anlamak, kişiselleştirilmiş ve hedefe yönelik pazarlama kampanyaları oluşturmak için verileri ve analitiği kullanın.
• Yeni teknolojileri kullanın:Rekabette öne çıkmak için sanal ve artırılmış gerçeklik gibi yeni teknolojileri pazarlama stratejilerinize dahil edin.
Sürdürülebilirliğe ve etik pazarlamaya odaklanın:Bu konularla giderek daha fazla ilgilenen tüketicilere hitap etmek için pazarlama kampanyalarınıza sürdürülebilirlik ve etik uygulamaları dahil edin.
Ölçün ve ayarlayın:Pazarlama kampanyalarınızın etkinliğini düzenli olarak ölçün ve sonuçlara göre stratejinizi ayarlayın.
Müşteri deneyimine öncelik verin:Pazarlama çabalarınızın genel müşteri deneyimiyle uyumlu olduğundan ve mesajlarınızın tüm kanallarda tutarlı olduğundan emin olun.

Pazarlama = Değişim Yönetimi

"Değişimi yönetmek" olarak ifade ettiğimiz günümüz pazarlama faaliyetlerinin içerisinde yer alan biz pazarlama profesyonellerinin, bu değişimi yönetebilmek için hızla uyumlanması şart. Yakın zamanda ChatGPT ve benzer uygulamalarla ilgili daha çok gelişme yaşanacağı belli. Çalıştığımız şirketlerde de bu vizyonun odağa alınması için iş bize düşüyor. O zaman kendime tavsiyem, olabildiğince açık fikirli ve akılcı adımlarla günü yakalayıp önüne geçmem gerektiği. 

Önümüzdeki günlerde gündemimizde neler olacağını şimdiden merak ediyorum. O zamana dek herkese önce sağlık ve huzur ardından tabii ki başarı dolu çalışmalar diliyorum. 

 


*Aslına bakarsanız bu yazıyı Şubat 2023 tarihinde yayımlayacağımızı düşünerek hazırlamıştım, ancak malumunuz 6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen deprem sebebi ile ülkece tüm gündemimiz değiştiği için bu yazıyı yayımlamak da bu aya kaldı. Elbet bu esnada dünya gündemi de durmadı ve OpenAI firması GPT-4 versiyonunu çıkararak uygulamayı bir üst boyuta taşıdı. Ne var ki GPT-4'ü henüz deneyimleme fırsatı bulamadım ve herhangi bir kafa karışıklığına sebep olmamak için bu dipnotu yazıma eklemek istedim.

Paylaş 590