2023 Pazarlama ve Reklam Yatırımları


İçerik Kategorisi
PAZARLAMA

Son Yazıları
Yapay Zekâ Bazlı Yeni Dönem Pazar Araştırma Modelleri: Geleceğe Yolculuk
YAPAY ZEKA  PAZARLAMA  DİJİTAL PAZARLAMA  ÜRETKEN YAPAY ZEKA 
Yapay Zekâ Destekli Müşteri Analizi ve Profilleme
YAPAY ZEKA  BÜYÜK VERİ  PERAKENDE  BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ  PAZARLAMA  C-LEVEL  DİJİTAL PAZARLAMA  TEKNOLOJİ 
Reklam Vermek Kolay! Peki İzlenmesi?
PAZARLAMA  MÜŞTERİ DENEYİMİ  DİJİTAL PAZARLAMA 
Pazarlama Profesyonellerinin Yeni Odağı Medya Karması Kararları!
PAZARLAMA  DİJİTAL PAZARLAMA 
Pazarlama için Metaverse Tamam mı Devam mı?
PAZARLAMA  METAVERSE  TEKNOLOJİ 
2023, 4 Nisan

Ters Köşe: “Reklam harcamalarının Amerika'da ve Dünya'da beklenen resesyona rağmen 2023'te büyümesi bekleniyor.”

Ekonomilerin yavaşladığı dönemlerde reklam harcamalarının düşmesi eskilerde kaldı. Artık tam tersine markalar müşteri kitlerinin dikkatini daha fazla çekebilmek için her dönem iletişimi devam ettirmek zorunda. Özellikle artan mecra çeşitliliği hedef kitlenize birçok farklı noktada artan frekansla reklamınızı göstermeyi gerekli kılıyor. Aksi takdirde mesajınızı istenilen efekt ile ulaştıramıyorsunuz. Bu durum aşağıdaki araştırmada görüleceği üzere 2023 bütçe planlarına yansımış durumda: 

•  Winterberry Group'un araştırmasına göre, reklamverenlerin 2023'te yaklaşık 509 milyar dolar harcaması bekleniyor. Bu tutar 2022'de harcanan 481 milyar dolardan %6 büyüme demek oluyor. 
•  "Reklamcılık, Pazarlama ve Veri Görünümü 2023" raporuna göre, toplamın yaklaşık %60'ından biraz fazlası  olan tahmini 307 milyar doların çevrimiçi kanallarda gerçekleşmesi bekleniyor. CTV “Connected Television Networks” %27 oranında büyümesi demek oluyor. 
•   Dijital kanallar üstünde veri analizleri, veri hizmetleri ve platformlar dahil olmak üzere veri bazlı yapılan yatırımların yıllık bazda %7 artarak toplam 34 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Enflasyon ve ekonomik sıkıntılar ile beklenen kaygılar nedeni ile dijitalde bazı şirketlerin büyümesinin önümüzdeki aylarda yavaşlaması muhtemel olsa da, genel olarak güçlü kalması ve sektör bazlı olarak farklılaşarak bazı sektörler küçülürken, bazı sektörlerin büyümesi bekleniyor.

CTV dijital kanalın büyümesine liderlik ederken, açık hava kanalların özellikle dijital olanların %10, artık kendi başına bir mecra olarak değerlendirilen Influencer yatırımların ise 2022'ye göre %17,5 büyümesi bekleniyor. 
2023'te reklamcılık açısından beklenen en kritik konu, artık çevrimdışı olarak bildiğimiz ana akım mecraların yıllarca süren dominant mecra olma etkisinin artık azalacak olmasıdır. 2023'teki toplam dijital dışı pazarlama harcamaların 201,9 milyar dolar olması ve gazete, dergi, radyo ve doğrusal TV harcamalarının yüzde bir ila sekiz arasında küçüleceği tahmin ediliyor.

Yaratılan bu kadar fazla mecra ve içerik ile veri analizinin ve doğru veri ile karar vermenin her geçen daha zor olacağı artık kaçınılmaz bir gerçek oldu. Bu açıdan "Yapay Zeka"ya (AI) olan bağımlılığın artması ve veri altyapısında devam eden güncellemelere duyulan ihtiyacın da pazarlama endüstrisini etkilemesi kaçınılmazdır. 

Dijital medyanın artan maliyeti ve değişen tüketim kalıpları, pazarlamacıları harcamalarını planlarken yalnızca kanallar arasında değil, hedefleme yeteneğine sahip mecralar arasında da bütçelerini efektif şekilde planlamaya zorluyor. Hedef kitlelere ulaşmanın her geçen daha zorlaşması nedeni ile tüm ekonomik güçlüklere rağmen 2023'te dijital kanalların büyüme hızının yavaşlamasını ancak güçlü kalmasını bekliyoruz. 

Paylaş 748