GYODER Gösterge 4. Çeyrek Raporu Yayımlandı


İçerik Kategorileri
AVM C-LEVEL DERNEK / FEDERASYON / BİRLİK / VAKIF FİNANS / EKONOMİ GAYRİMENKUL GAYRİMENKUL DEĞERLEME TİCARİ GAYRİMENKUL TURİZM YATIRIMCI

Son Yazıları
Across Study Tour İstanbul’un Ev Sahipliğinde Gerçekleşti
AVM  PERAKENDE  BASIN  YATIRIMCI  AR-GE VE İNOVASYON  C-LEVEL  İHRACAT 
E-İhracatta ChatGPT ve Yapay Zekâ Araçları - Ticaret Bakanlığı
YAPAY ZEKA  KAMU KURULUŞU / BELEDİYE / BAKANLIK  C-LEVEL  E-İHRACAT  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA  PAZARYERLERİ 
Dünyanın En Prestijli Gayrimenkul Fuarı MIPIM Gerçekleşti
GAYRİMENKUL  DİĞER  FİNANS / EKONOMİ  YATIRIMCI  SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK  C-LEVEL  GAYRİMENKUL DEĞERLEME  ÇEVRESEL, SOSYAL & KURUMSAL YÖNETİŞİM (ESG) 
MBB - Bir Bakışta Şehir Endeksleri Raporu
GAYRİMENKUL  DİĞER  DERNEK / FEDERASYON / BİRLİK / VAKIF  EĞİTİM  FİNANS / EKONOMİ  AR-GE VE İNOVASYON  SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK 
Euromonitor - Tüketici Trendleri Raporu 2024
YAPAY ZEKA  PERAKENDE  DANIŞMANLIK / ARAŞTIRMA  DİJİTAL DÖNÜŞÜM  PAZARLAMA  SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK  C-LEVEL  MÜŞTERİ DENEYİMİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA  SİBER GÜVENLİK 
2024, 22 Mart

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından Ziraat GYO'nun katkılarıyla hazırlanan "GYODER Gösterge Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 4. Çeyrek Raporu" kamuoyuyla paylaşıldı.

Çalışma; temel ekonomik veriler, konut satış rakamları, konut kredileri, ofis ve ticari gayrimenkuller, turizm ve otel, GYF ile GYO'lar gibi pek çok başlığı inceleyerek sektörün yakın dönem performansını gözler önüne seriyor.

Rapor kapsamında öne çıkan başlıklar ve veriler şöyle:

  • 2023 yılı dördüncü çeyrek konut satışları, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yaklaşık yüzde 23,9 gerileme kaydederek 325 bin 852 adet oldu.
  • 2023 yılı genelinde toplam konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 17,5 düşüşle 1 milyon 225 bin 926 adede gerileyerek son 8 yılın en düşük seviyesine indi.
  • 2023'te toplamda 135 bin metrekare lojistik depo kiralama işlemi gerçekleşti.
  • Gerçekleşen depo kiralama işlemlerinde geçen yıla göre alan bakımından yüzde 137'lik önemli bir artış kaydedilse de işlemler arz kısıtı nedeniyle 5 yıllık ortalama kiralama işlem hacminin yüzde 26 altında gerçekleşti. İstanbul Asya pazarındaki arzın sınırlı olması nedeniyle işlemler Kocaeli ve İstanbul Avrupa bölgelerinde yoğunlaştı.
  • 2023 4. çeyrek itibarıyla 12 ayda İstanbul genelinde toplam kiralama işlemi 315 bin metrekare olarak gerçekleşirken, 4. çeyrekte boşluk oranı ise yüzde 12,1 olarak gerçekleşti.
  • 2023'ün 4. çeyrek dönemi itibarıyla Türkiye'deki mevcut AVM arzı 446 adet alışveriş merkezinde 14 milyon metrekare seviyesini geçti.
  • 2023'te ülke genelinde toplam 137 bin metrekare kiralanabilir alana sahip 5 alışveriş merkezi açılarak perakende pazarına giriş yaptı. Mevcutta 532 bin metrekare kiralanabilir alana sahip 16 adet alışveriş merkezi inşaat halinde. 2025 yılı sonu itibarıyla tamamlanması planlanan projeler ile birlikte Türkiye genelinde toplam arzın 14,5 milyon metrekare seviyesine ulaşması bekleniyor.
  • Gayrimenkul Yatırım Fonlarının (GYF) büyüklüğü bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 56,5 artış göstererek 75,8 milyar lira seviyesine ulaştı. GYF pazarı toplam büyüklüğünün, 2018 son çeyreğinden itibaren her çeyrek pozitif yönde arttığı gözlemlendi.
     

Raporu incelemek için tıklayınız: GYODER Gösterge 4. Çeyrek