MIPIM'in Ardından...


İçerik Kategorileri
GAYRİMENKUL PROPTECH TEKNOLOJİ
2023, 26 Nisan

MIPIM, Fransa'nın Cannes şehrinde gerçekleşen muazzam bir gayrimenkul konferansıydı. 2023'te, 35.000 metrekarelik bir alanda, 2.000'den fazla şirket ve 20.000'den fazla katılımcıya ev sahipliği yaptı.

Konferans beş gün sürdü. İlk gün, "Co-Living" konferansı gerçekleşti ve geri kalan günlerde network ve fuar alanında tanıtımlar ile geçti. Üçüncü gün Türkiye'yi temsilen Alkaş & HAN Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş ve GYODER Başkan Yardımcısı Ayla Heyfegil, "Türkiye Yardım Çalışmaları"nı sundular. Yakın zamanda gerçekleşen deprem trajedisini yabancı katılımcılara anlatılar ve bölgenin yeniden inşası için küresel ve yerel yatırımcılara çağrılarda bulundular. 

MIPIM'de Tanıtılan Kategoriler

•    Konut ve Ticari İnşaat Şirketleri: Birçok inşaat şirketi, mevcut projeleri için alıcı ve yatırım sermayesi bulmak için oradaydı. Dünya çapında birçok proje vardı, en çok ilgimi çeken şirket AG Real Estate'ydi çünkü çok çeşitli farklı konspte projeler geliştiriyorlar.

•   Mimarlık Şirketleri: Mimarlık şirketleri, yeni işbirlikleri bulmak ve inşaat şirketleriyle bağlantı kurmak için MIPIM'deydiler. Aynı zamanda yeni proje tasarımlarını tanıtmak ve prestij için fuar alanında tanıtım yaptılar. Kişisel olarak, Cutwork'ten çok etkilendim. Önceden yapılmış bloklarla apartmanları 3 kata kadar daha hızlı inşa edilmesini sağlıyolar. Hem daha az sürede hem de düşük maliyetle inşaat projelerine yeni bir konsept sunmaktalar. Özellikle depremden etkilenen bölgeler için ilgi çekici bir fikir olduğunu düşünüyorum. 2022'de Ukrayna'da evleri hızlı bir şekilde inşa etmek için kullanıldı.

•    Ülkeler ve Şehir Temsilcileri: Yatırım fırsatlarını ve yeni mega projelerini teşvik etmek için fuarda yer aldılar. Estonya, eski limanını yeni bir bölgeye taşıyor. Eski limanın olduğu alana karışık bir şekilde konut ve ticari alanları bulunan mega bir proje gerçekleştirmekteler. Mısır cesur bir planlama ile sıfırdan 21 yeni şehir inşa etmeyi planlıyor. Nüfusları hızla artıyor ve bu artışa Nil etrafında yeni konut alanları inşa ederek yanıt veriyorlar. Türkiye için, Mısır şirketleriyle birçok işbirliği fırsatı olacağını düşünüyorum.

•    Carbon Zero (Sıfır Karbon): Karbon üretimini sıfıra indirmek için çalışan şirketlerin tanıtıdığı bir bölümdü. Bu bölüm diğer alanlara kıyasla daha küçük ve etkisizdi. Bölge büyük şirketler tarafından domine ediliyordu, örneğin Schindler ve PWC gibi şirketler. Ardından Best Charge gibi elektrikli şarj istasyonları takip etti. Bu konu hepimizi ilgilendiren çok önemli bir konu olduğu için, umarım gelecek yıl bu endüstride daha fazla startup yer alır.

•   Proptech (Emlak Teknolojisi): Emlak teknolojisi için bölüm genişti ve dünyanın dört bir yanından çeşitli startup'lar vardı. Ben de bir probtech startup'ının kurucusu olarak, her şirketle birebir görüştüm ve bölgeyi detaylı bir şekilde keşfettim. Bu startup'lar karşılaştığım en yenilikçi ve ilginç olanlarını sizinle aşağıda paylaşıyorum;

Cubedots: Gayrimenkul pazarlama teknolojileri geliştirmektedir. 
Saint Gobain: Güneşe göre ışığı ayarlayabilen akıllı pencere teknolojileri geliştirmektir.
Teamoty: Yapı sürecindeki tedarik zincirini dijitalleştirmektedir. 
Chainels: Kiracı deneyimi uygulamasıyla gayrimenkul yönetim varlıklarını optimize etmektedir.

•   Co-Living (Ortak Yaşam): Co-Living özellikle Avrupa ve ABD'de hızla büyüyen yeni bir kavram. Genç yetişkinler arasında giderek artan bir endişe, bütçelerine uygun uygun bir yer bulmaktır. Bunun üzerinde etkili olan ana faktörler enflasyon, şehir merkezlerinde yeni inşaat olmaması ve nüfusun artmasıdır. Bu soruna bir çözüm, binaları / daireleri yöneten şirketler odaları paylaşılan alanlarla dönüştürmekteler. Böylece daha uyguna yaşam alanları sunarak bir komunite oluşturmaktalar.

Genel olarak, MIPIM konferansına katılmış olmanın harika bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu etkinliği 20 yılı aşkın süredir katılım sağlayan Avi Alkaş ile birlikte deneyimleme şansım oldu. Bu sayede şirketler ve etkinlik hakkında harika bilgiler edindim. Etkinliğin en önemli kısmının insanlarla yüz yüze buluşulması ve ilişki kurulması olduğunu anladım.

Ev konforunuzda MIPIM'i deneyimleyebileceğiniz ELTA360'ta oluşturulan bazı 3D Sanal Turlar şunlardır:

Genel Tur:https://app.elta360.com/preview/6418cc2df5239732918d596f

Protech Alanı:https://app.elta360.com/preview/6418d6bef5239732918d5cab
 

Paylaş 417