Yapay Zekâ Duygusal ve Sosyal İlişkilerin Şekillenmesini Nasıl Etkileyecek! - Part 1


İçerik Kategorisi
YAPAY ZEKA

Son Yazıları
Yapay Zekâ Destekli Müşteri Analizi ve Profilleme
YAPAY ZEKA  BÜYÜK VERİ  PERAKENDE  BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ  PAZARLAMA  C-LEVEL  DİJİTAL PAZARLAMA  TEKNOLOJİ 
Reklam Vermek Kolay! Peki İzlenmesi?
PAZARLAMA  MÜŞTERİ DENEYİMİ  DİJİTAL PAZARLAMA 
Pazarlama Profesyonellerinin Yeni Odağı Medya Karması Kararları!
PAZARLAMA  DİJİTAL PAZARLAMA 
Pazarlama için Metaverse Tamam mı Devam mı?
PAZARLAMA  METAVERSE  TEKNOLOJİ 
Perakendede Fark Yaratmak İçin Veri Pazarlaması
PERAKENDE  PAZARLAMA 
2022, 18 Temmuz

İnsanlar yaşamlarının her alanında karar alırken bilgisayar zekasına giderek daha fazla güvenmeye başladı. Alışverişten, seyahat tercihlerine, kariyer planlamasına ve sosyalleşme konularında her alanda yapay zekanın üstlendiği farklı rolleri görür olduk.

Pandemi ile sosyal medyanın hayatımızdaki yeri artması ile rolü de değişmeye başladı. Artık her gün hayat arkadaşı aramak konusunda insanlara bir nevi kişisel asistanı gibi davranan sosyal çöpçatanlık uygulamalarının yeni bir tanesini duymaya başladık. İnsanlar gönül ilişkilerinde farklı yaş evrelerinde farklı konulara yoğunlaştığı için ideal hayat arkadaşı bulma konusunda yapay zekâ veri bazlı bir arama motoru özelliği ortaya koyuyor. Peki duygusal ruh halini bu kadar etkileyen ve birçok açıdan karmaşık kararla eşlik eden arkadaş seçimi konusunda insanlar aşk hayatlarında algoritmalara güvenmeli mi?

Esasen bugüne kadar hızlı ilerleyen siber dünyadaki arkadaş bulma siteleri beklentileri karşılamakta çok da iyi bir performans sergiliyor mu tartışılıyor. Örneğin, yüz tanıma teknolojisini kullanan yapay zekâ bazlı bir platform abonelerin beğendikleri ünlüleri filtreliyor ve bu ünlülerin fotoğraflarına benzer fotoğraf sahiplerini bir araya getirerek potansiyel ilgi alanları ortak olanları buluşturmayı sağlıyor.

Tinder, son dönemde önemli kişilik belirteçlerini tanımlayarak örtüşenleri bulmak için Amazon'un Recognition uygulamasını kullanarak sitesinde daha iyi eşleştirmelere yapmayı hedefliyor. Bir enstrüman çalan birinin fotoğrafları, ‘yaratıcı' olarak etiketlendiği zaman, başka bir ‘yaratıcı' olarak etkilenen kişi eşleştiriliyor. Peki bu kişiler gerçekten yaratıcı mı? Veya yaratıcı bir kişilik onların aradığı arkadaşlık için ne kadar önemli?

So Syncd kurucu ortağı ve CEO'su Jessica Alderson'a göre, algoritmanın amacı çöpçatanlığa “bilim ve akıl yürütme” uygulayarak, bekarların daha uyumlu kişilerle tanışmasını sağlamaktır.

2-3 Milyar dolarlık arkadaşlık endüstrisi için makine öğrenimi ve yapay zekâ, bu tarz uygulamaların giderek kalabalıklaşan bir pazarda kendilerini farklılaştırmaları için çok daha önemli bir hale geliyor. Bekar için, Alderson'un dediği gibi, deneyimi biraz tesadüfi olmaktan ziyade daha fazla uygun özellikleri olan kişiler ile tanışmak zamansızlık nedeni ile çok daha önemli bir konu haline gelmiş durumda.

Uzmanlık alanı yapay zekâ olan Avustralya'daki Griffith Üniversitesi bilgi ve iletişim teknolojileri Okulu'nda kıdemli öğretim görevlisi olan David Tuffley, algoritmaların en önemli faydalarından birinin, insanların tek başlarına sınırlı zamanda yapabileceklerinden her konuda daha verimli olmalarına yardımcı olmalarının olduğunu belirtiyor.

Çevrimiçi buluşmanın en çok konuşulan faydalarından biri, insanların sosyal dünyalarının ev işleri ve sosyal kısıtlamalar nedeniyle tipik olarak küçüldüğü Covid döneminde özel bir avantaj olan buluşma havuzunu büyük ölçüde genişletebilmesidir. Bu konuda ezber bozan durum yapay zekayı besleyen makine öğreniminin, daha sonra daha iyi kararlar almak için kullanılabilecek bilgileri insanlardan çok daha hızlı bir şekilde iç görü olarak toparlayarak kategorize edebilmesidir.

Lisanslı bir psikoterapist ve ilişki uzmanı Babita Spinelli; yapay zekanın, özellikle kişileri tanıyarak daha iyi eşleşmeler bulmalarına yardımcı olduğunu vurguluyor. Ancak insanların yapay zekâ bazlı eşleşme uygulamalarını dikkatli kullanmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Çünkü herkesin kendisi ile ilgili doğru bilgiler vermediğini veya bazı insanların kendilerini yanlış tanıyarak esasta farklı bilgiler verdikleri için sonucun beklenti ile örtüşmeme riski olabileceğini söylüyor.

Daha önce Uluslararası Robotlarla Aşk ve Seks Konferansı'nı yürüten I-University Tokyo'da profesör olan Adrian David Cheok çok daha ileri gidiyor ve kullanıcıların AI'nın farkında olmadan sahip olabileceği büyük etkinin farkında olmaları gerektiğini söylüyor. Cheok,” Yapay zekanın inanılmaz gücünü, seçimleri tam anlamıyla nasıl tersine çevirebileceğini gördük insanları kesinlikle birisini sevmeleri için etkileyebilirler, bu yüzden yapay zekayı kimin kontrol ettiği önemlidir" diyor.

Randevular Metaverse' e mi gidiyor?

Tüm uzmanlar, insanların aşk hayatlarını ve sosyalleşmelerin daha fazla çevrimiçi ve sanal olarak yaşanmasının hızlanan bir eğilim olduğunu kabul ediyor.

Bir Arkadaşlık Uygulaması tarafından yapılan ankette, pandeminin başlangıcında neredeyse hiçbir sanal buluşma sitesini kullanmayan kişilerin yaklaşık %44'ün son iki sene içinde bir video randevusu yaptığı ve bu yüzde 44'lük kesimin %65'inin ise bu randevuları rutin hale getirdiklerini tespit etmiş

2016'da yapılan bir araştırma, Tinder'ın yalnızca %10,5'lik bir eşleşme başarı oranına sahip olduğunu bulunmuş. Esasen Google veya Facebook bu eşleştirme konusunda mevcut altyapı ve teknolojisini uyarlayarak milyarlarca insandan mükemmel eşleşmelerini bulmalarına yardımcı olabilir. Bu şirketler, artık biz daha bir konuda aramaya başlamadan önce ne istediğimizi tahmin edebilecek duruma geldiler, çünkü inanılmaz algoritmalara ve hepimiz hakkında 20 yıldan fazladır birçok konuda büyük miktarda veriye sahipler.

Yapay Zekâ Sevgililer Gününü Nasıl Etkiledi?

Sevgiyi güçlendirmek için yapay zekanın uygulanması, ileri teknolojilerden yararlanmanın en romantik yolları arasında girebilir. Yapay zekaya olan ilgi artıyor çünkü çiftler birbirleriyle sürekli iletişim halindeler ve aralarındaki iletişimi kuvvetlendirmek için birbirilerini daha iyi tanımayı arzu ediyorlar.

Bu açıdan algoritmaları kullanarak Sevgililer Günü için sevdiğine uygun hediye seçmek konusunda şirketlerin pazarlama stratejileri için bu tarz uygulamalardan aldıkları veriler ile yarattıkları alternatifler kuruluşlara büyük ek gelir sağladı. Hedef kitleyi ve aşk arayan bir hedef kitlenin veya hediye alışverişi yapan kitlenin dikkatini çekmek için olası hedeflerine, ihtiyaçlarına ve isteklerine göre tespit ederek bunlara uygun teklifler sundular

COVID-19 WhatsApp, Skype, Zoom, FaceTime, Google Duo ve daha birçokları gibi görüntülü arama uygulamaları, yapay zekâ yardımıyla çiftlerin birbirleriyle sanal olarak iletişim halinde olmalarına yardımcı oldu. Pandemi, özellikle bir ülkede COVID-19 normları ve düzenlemeleri nedeniyle düzenli olarak buluşamayan çiftler için sosyal etkileşim yöntemini değiştirmiştir. Birden fazla arkadaşlık uygulaması, bekarların tercihlerine göre uygun eşleşmelerini bulmalarını sağlamak için AI tabanlı yüz tanıma özelliğini kullanıyor. Makine öğrenimi algoritmaları her geçen gün çöpçatanlık sürecini geliştiriyor.

Paylaş 947