2023’ün Perakende Trendleri Raporu Yayımlandı - Mastercard Global Ekonomi Enstitüsü


İçerik Kategorileri
C-LEVEL FİNANS / EKONOMİ FINTECH MÜŞTERİ DENEYİMİ PERAKENDE

Son Yazıları
Deloitte Teknoloji Trendleri 2024 Raporu
YAPAY ZEKA  PERAKENDE  DANIŞMANLIK / ARAŞTIRMA  C-LEVEL  METAVERSE  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA  SİBER GÜVENLİK 
Across Study Tour İstanbul’un Ev Sahipliğinde Gerçekleşti
AVM  PERAKENDE  BASIN  YATIRIMCI  AR-GE VE İNOVASYON  C-LEVEL  İHRACAT 
E-İhracatta ChatGPT ve Yapay Zekâ Araçları - Ticaret Bakanlığı
YAPAY ZEKA  KAMU KURULUŞU / BELEDİYE / BAKANLIK  C-LEVEL  E-İHRACAT  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA  PAZARYERLERİ 
GYODER Gösterge 4. Çeyrek Raporu Yayımlandı
GAYRİMENKUL  AVM  DERNEK / FEDERASYON / BİRLİK / VAKIF  FİNANS / EKONOMİ  YATIRIMCI  C-LEVEL  TURİZM  GAYRİMENKUL DEĞERLEME  TİCARİ GAYRİMENKUL 
Dünyanın En Prestijli Gayrimenkul Fuarı MIPIM Gerçekleşti
GAYRİMENKUL  DİĞER  FİNANS / EKONOMİ  YATIRIMCI  SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK  C-LEVEL  GAYRİMENKUL DEĞERLEME  ÇEVRESEL, SOSYAL & KURUMSAL YÖNETİŞİM (ESG) 
2023, 31 Mart

Mastercard Global Ekonomi Enstitüsü, 2023 yılında hem global perakende sektörüne hem de tüketici içgörülerine ışık tutan“2023'ün Perakende Trendleri”isimli bir rapor yayımladı. Rapor; “Ekonomik Görünüm”, “Tüketicileri Anlamak”, “Tüketicilere Ulaşmak”, “Müşterileri Elde Tutmak”, “Satın Almalar için Ödeme”, “Mağaza içi ve Sanal Alışveriş” ve “Sonuç” bölümlerinden oluşuyor.

Mastercard Global Ekonomi Enstitüsü'nün 2023 Perakende Trendleri Raporu'nda dünya genelinde öne çıkacak başlıklar ele alınıyor. Söz konusu trendler, ekonominin tüketici seçimine etkisini, müşteri deneyimini şekillendirmede analitiğin ve sadakatin rolü ile genişleyen ödeme seçeneklerini ve alışveriş deneyimlerini kapsıyor.

Rapor, yükselen küresel enflasyona rağmen birçok tüketicinin, seyahat ve yeme-içme alışkanlıklarını sürdürebilmek için günlük hayattaki bazı harcamalarını kıstığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, artan gıda enflasyonu, tüketicileri günlük gıda alışverişinde daha uygun fiyatlı mağaza ve markalara yöneltiyor. “Lüks tüketim” olarak adlandırılabilecek mobilya, elektronik ve giyim ürünlerinde ise tüketiciler harcamalarını daha kısıtlı tutuyor ve alışverişlerini e-ticaret kanalları yoluyla yapmayı tercih ediyor. Mastercard Ekonomi Enstitüsü raporu, 2023'te seyahat ve deneyim harcamalarının toplam tüketici harcamalarındaki payının artacağını gösterirken, lüks tüketim payının düşeceğini öngörüyor.

Öte yandan Mastercard verileri, küresel enflasyon nedeniyle uzun yıllardır kredi kartına kıyasla daha hızlı büyüyen banka kartı ile yapılan alışverişlerde yeniden kredi kartı kullanımına doğru bir yönelim olduğunu gösteriyor. Bu durum Türkiye'de taksit ve nakit avans gibi işlem avantajı sunan kredi kartı hacminin büyümesine sebep olurken, işlem başına ortalama alışveriş tutarı bir yılda yaklaşık 2 kat büyüdü. Bu ivmenin sürmesi bekleniyor. 

Toplam 29 sayfadan oluşan ve İngilizce olarak yayımlanan rapora linkten ulaşabilirsiniz:

Mastercard Global Ekonomi Enstitüsü Raporu

Paylaş 447