E-ticarette OMS Nedir?


İçerik Kategorileri
E-TİCARET PERAKENDE

Son Yazıları
Deloitte Teknoloji Trendleri 2024 Raporu
YAPAY ZEKA  PERAKENDE  DANIŞMANLIK / ARAŞTIRMA  C-LEVEL  METAVERSE  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA  SİBER GÜVENLİK 
Across Study Tour İstanbul’un Ev Sahipliğinde Gerçekleşti
AVM  PERAKENDE  BASIN  YATIRIMCI  AR-GE VE İNOVASYON  C-LEVEL  İHRACAT 
E-İhracatta ChatGPT ve Yapay Zekâ Araçları - Ticaret Bakanlığı
YAPAY ZEKA  KAMU KURULUŞU / BELEDİYE / BAKANLIK  C-LEVEL  E-İHRACAT  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA  PAZARYERLERİ 
GYODER Gösterge 4. Çeyrek Raporu Yayımlandı
GAYRİMENKUL  AVM  DERNEK / FEDERASYON / BİRLİK / VAKIF  FİNANS / EKONOMİ  YATIRIMCI  C-LEVEL  TURİZM  GAYRİMENKUL DEĞERLEME  TİCARİ GAYRİMENKUL 
Dünyanın En Prestijli Gayrimenkul Fuarı MIPIM Gerçekleşti
GAYRİMENKUL  DİĞER  FİNANS / EKONOMİ  YATIRIMCI  SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK  C-LEVEL  GAYRİMENKUL DEĞERLEME  ÇEVRESEL, SOSYAL & KURUMSAL YÖNETİŞİM (ESG) 
2023, 12 Nisan

Sipariş Yönetim Sistemi (OMS), sipariş yaşam döngüsünü ve yerine getirme sürecini yöneten bir yazılımdır. OMS; envanter yönetimi, depo yönetimi ve sipariş işleme gibi faaliyetleri kapsar. Başlangıcından takip ve teslimata kadar bir e-ticaret işinin her aşamasında sipariş işlemeyi otomatikleştirir. OMS, daha iyi hizmet sunarak müşteri memnuniyetinin artırılmasına yardımcı olur, bu da daha fazla tekrar eden müşteri anlamına gelir. Ayrıca her bir alanda hangi ürünlerin yenilenmesi gerektiği konusunda bilinçli kararlar verebilmeniz için, çevrimiçi mağaza siparişleri ve çevrimdışı perakende iş ortakları dahil birden çok kanalda gerçek zamanlı satış verilerini izleyebildiğinden, envanterinizi geleneksel yöntemlerden daha etkili bir şekilde yönetmenize olanak tanır. 

Sipariş yaşam döngüsü, bir müşterinin sipariş vermesinden, söz konusu siparişin işleme alınması ve varış noktasına gönderilmesine kadar olan tüm süreçtir. OMS tüm bu yaşam döngüsünü kapsar ve siparişlerin sisteme girilmesinden (her bir müşteri için herhangi bir özelleştirme dahil) alıcının kapısına kadar teslim edilmesine kadar her şeyi yönetir. Bu, yol boyunca hiçbir şeyin gözden kaçırılmadığından emin olmak için perde arkasında çalışan fazladan bir elin yardım etmesi gibidir! 

Sipariş Yönetim Sisteminin Faydaları Nelerdir?

Bir Sipariş Yönetim Sisteminin faydaları aşağıdaki gibidir:

•    Müşteri ve satıcılar arasında daha iyi iletişim yoluyla geliştirilmiş müşteri hizmetleri.
•    Birden çok kanalda envanteri kontrol etme yeteneği.
•    Bu yazılım çözümüyle manuel prosedürleri otomatikleştirerek sipariş işleme, nakliye ve iadelerle ilgili maliyetlerde azalma.
•    Envanter yönetimine yardımcı olmak, manuel süreçleri azaltmak ve sipariş işlemeyi kolaylaştırmak için sipariş yönetim sistemi kullanılır. Maliyetleri azaltırken zamandan ve kaynaklardan da tasarruf sağlayabilir.

Diğer avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

1)    Zamandan ve kaynaklardan tasarruf sağlar:OMS, çok fazla para ve aynı zamanda zamandan tasarruf edilmesini sağlayabilir. Söz konusu işlemi, Bunu, manuel olarak yapılması gereken görevleri otomatikleştirerek; insan hatasını ortadan kaldırarak ve rutin görevlere harcanan süreyi azaltarak gerçekleştirir. Ayrıca, hem sermaye yatırımı (depolama alanı) hem de genel giderler (işçilik maliyetleri) açısından pahalı olabilecek manuel süreçleri ve envanter seviyelerini ortadan kaldırarak maliyetleri azaltır. Sonuç olarak, işletme eskisinden daha hızlı bir şekilde daha fazla sipariş alırken paradan tasarruf eder!

2)    Maliyetleri azaltır:OMS, manuel süreçleri otomatik hale getirerek maliyetleri azaltabilir. Örneğin, bir depodan diğerine sevk edilmesi gereken bir sipariş varsa ve sürece dahil olan birden fazla nakliyeci varsa, OMS bu gönderiyi takip edebilir ve tamamlandığında herkesi bilgilendirebilir.

İyi uygulanmış bir OMS ayrıca, hataların azaltılmasına ve verimliliğin artırılmasına yardımcı olarak zamandan ve paradan tasarruf sağlanmasına imkan verir. Firmanın ekibi yeni bir özelliği uygulamak veya bir hatayı düzeltmek için çalışıyorsa, bundan sonra hangi görevlerin yapılması gerektiğini tam olarak bileceklerdir. Böylece daha sonra yapılması gerekenler hakkında ilgili bilgilere sahip olabilecekler ve diğer insanları takip etmek için zaman harcamak zorunda kalmayacaklar.

3)    Manuel süreçleri kolaylaştırır:OMS ayrıca firmanın e-ticaret sitesi, deposu ve arka yüz sistemleri arasında otomatikleştirilmiş bir arayüz oluşturarak manuel süreçleri kolaylaştırır. Örneğin bir müşterinin siparişinin depodan evine veya ofisine gönderilmesi gerekiyorsa, OMS bunu müşteri hizmetleri temsilcisinin aranmasına ya da elektronik tabloların manuel olarak güncellenerek zaman kaybedilmesine gerek kalmadan doğrudan e-ticaret sitesinden yapılmasına imkan verir.

OMS, manuel süreçleri kolaylaştırmanın ve insan müdahalesine olan ihtiyacı azaltmanın yanı sıra siparişlerin işlenmesi ve sevk edilmesi için hem geçen süreyi hem de ilgili maliyetleri azaltabilir.

4)    Tüm pazaryerlerinin tek bir görünümünü sağlar:Sipariş takibi, bilhassa çeşitli pazar yerlerini ve lojistiği kullanan perakende firmaları için zorlayıcı olabilir. Tüm pazaryerlerini ve dağıtım kanalları tek bir yerde gösteren bir yönetici paneli ile küresel otoriteler tarafından onaylanmış sağlam bir platform kullanarak, işe hakim olunmasını ve tüketicilere sunulan hizmetin kalitesinin garanti edilmesini sağlayarak tüm işlemlerin aksamadan yürümesi mümkün kılınabilir.

İşletmeniz İçin Doğru Platformu Nasıl Seçersiniz?

İşletme için doğru platformu seçmek son derece önemlidir. OMS seçerken, aranılanın ne olduğunu bilmek ve bu doğrultuda sorulacak sorular başlangıç yapılmasına yardımcı olabilir. Müşteriler, gelecekte istedikleri herhangi bir kanaldan satın alım yapabilecekler. Bu nedenle, sesli asistanlar ve akıllı hoparlörler dahil, tüm kanallarda ve cihazlarda sorunsuz bir deneyim oluşturulması önem taşımaktadır. Müşterilerin kanal tercihleri veya tercih ettikleri cihaz ne olursa olsun, sorunsuz bir şekilde hizmet verildiği OMS'nin geleceği tektir. Bu, OMS'nin tüm satış kanallarını desteklemek ve müşterilere hepsinde tutarlı bir deneyim sağlamak için yeterince esnek olması gerektiği anlamına gelir. Bu aynı zamanda, herhangi bir cihazda alışveriş yapanlar için en uygun kullanıcı deneyimini sağlayabilmeleri için teknolojideki en son trendlere ayak uydurmaları gerektiği anlamına da gelmektedir.

İşletmeler doğru platform ve uzman bir ekiple, daha etkin e-ticaret operasyonlarının yürütülmesini sağlayan güçlü bir sipariş yönetim sisteminden faydalanabilir. Bu da daha iyi satışlara ve müşteri memnuniyeti reytinglerine dönüşür. Bunların her biri, işletmenin büyümesini önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahiptir. 

Paylaş 564