Sürdürülebilir Bir Yaşam Nedir?


İçerik Kategorisi
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Son Yazıları
2022, 11 Ağustos

Geniş kitleleri bir araya getiren Denge Sende platformumuz ile olan benzerliği ve enerjisi bizi Digital Network Alkas'a (DNA) çok daha yakın hissettiriyor. Denge Sende ekibi olarak bize dengeli bir iş network'ü sağladığı için teşekkür ediyoruz. Her ay bloğumuzdan gündemimizi sizlere yayınlıyor olacağız. Bu ay, çıkan orman yangınlarının yıldönümünde sürdürülebilirliğin hayatımızdaki önemini hepimiz her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Sürdürülebilirlik ve zarar azaltma kavramlarını pekiştirmek ve geliştirmek üzerine kurulan platformumuz Denge Sende olarak aranızda olmaktan mutluyuz. 3 yıldır yaşamakta olduğumuz pandemi hepimize zarar azaltarak yaşamanın mümkün olduğunu öğretti.

8 sene önce Sevgili Ender Merter'in Reklam Arkası kitabının önsözü için yazdığım yazıda belirttiğim gibi bunları bilmek için medyum olmaya gerek yok. Yaşam günden güne hızla değişmeye devam ediyor. Ben küçüklüğümde Beykoz'da denize girebilirken belki ileride çocuklarımız, gelecek nesillerimiz Göcek'te bile denize giremeyebilir. Bugün böyle bir tehditle karşı karşıyayız.  Giydiğimiz kıyafetten, yediğimiz yemeğe kadar sürdürülebilirliğe dikkat edersek hepimiz gelecek nesillere çok daha güzel günler bırakabiliriz. Eskiden insanlar sürdürülebilirliğe bu kadar dikkat etmezken bugün geldiğimiz nokta ve geleceğimiz yer beni çok heyecanlandırıyor. Daha bilinçli toplumlarla dünyamızı uzun yıllar boyunca koruyup sağlıklı bir yaşam sürdürebiliriz.

Denge Sende platformu ile sürdürülebilirliğe ve iyi bir geleceğe dikkat çekmek için herkese bunları anlatıyoruz. Hedefimiz daha çok kitle bilgilendirip onların da gündemine zarar azaltma kavramlarını yerleştirebilmek. Her geçen gün daha fazla insana ulaşıp onların bu konuda bilinçlenmesi için çabalayacağız. Eminim ki bu çabamız gelecek nesilleri de etkileyecektir. 

Zarar Azaltma Konsepti Nedir?

Bilim, teknoloji ve düzenlemelerdeki ilerlemeler, toplumun potansiyel olarak zararlı davranışlarla hayatlarına devam etmelerinin olumsuz etkilerini azaltmıştır. Pandemi öncesinde zarar azaltma konsepti uyuşturucu, tütün, alkol ve ilaç gibi sektörlerin ve bilim adamlarının tartıştığı bir kavramken üç yıldır yaşamakta olduğumuz pandemi dönemi bu kavramı herkesin hayatının odağına yerleştirdi.

Zarar azaltmak riskli davranışı tamamen bırakmak anlamına gelmemektir. Riski orijinal duruma göre minimalize edecek bir alternatif yaratmaktır. Zarar azaltma teknikleri, kendimiz, başkaları, genel olarak toplum veya çevre dahil olmak üzere çeşitli konularda seçimlerimizin etkisini sınırlayabilir. Örneğin motorlu araçları ele alalım. Motorlu araçlarla birlikte, sokaklarımızdaki hava kalitesinden iklim krizine kadar, içten yanmalı motorlardan kaynaklanan emisyonların çevreye zarar verdiği giderek daha belirgin bir hale geldi. Araç kullanmak günlük yaşamın bir parçası olduğu için bunu engellemek ya da ortadan kaldırmak imkansızdır.

Bu konudaki çözüm, insanların rutin hayatlarına devam ederken çevreye verdikleri zararı azaltmaya çalışmak olacaktır. Önce kurşunsuz benzinle, ardından içten yanmalı motor modelleriyle karşılaştırılabilir performans sunabilen, çok daha düşük emisyona sahip elektrikli araçların icat edilmesiyle, büyük bir teknolojik yenilenme yaşandı. Elektrikli araçlar tıpkı benzinle çalışan öncülleri gibi insanları A noktasından B noktasına götürürler ancak aynı yolculukta üretilen emisyonlar açısından çevreye daha az zarar vermeleriyle daha faydalıdırlar. Ne kadar çok insan elektrikli araç kullanımına geçerse, hayati riski azaltarak daha sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edeceklerdir.

Başka bir örnek verecek olursak, güneşe maruz kalma ile ilişkili riskler iyi bilinmemektedir. Güneşte uzun süre zaman geçirmek ciltle ilgili hastalıklara, ciddi yanıklara ve cildin hızlı yaşlanmasına neden olabilir. Ancak pek çok insan, güneşin tenindeki hissini yaşamak, arkadaşlarıyla sosyalleşmek, spor yapmak veya D vitamini alımını artırmak için bu riskleri almaya hazırdır. En güvenli seçenek, doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan tamamen kaçınmak olsa da güneşe maruz kalma riskini azaltan birçok bilim destekli yenilik vardır. Mesela, Dünya Sağlık Örgütü UV-A ve UV-B güneş gözlüğü takmayı ve güneşten korunmak için geniş spektrumlu SPF 15+ güneş kremi kullanmayı öneriyor. Bu da riski azaltmak için bizlere bir alternatif doğuruyor.

Sürdürülebilir yaşam ve zarar azaltma kavramları ilginizi çekiyor ise bu konuları ele alan Denge Sende (dengesende.com) platformuna bakmanızı öneririm.

Saygılarımızla…

Paylaş 403