Dünya Ekonomik Forumu - Küresel Riskler Raporu 2024


İçerik Kategorileri
C-LEVEL DİĞER JEOPOLİTİK VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEKNOLOJİ YAPAY ZEKA YATIRIMCI

Son Yazıları
Deloitte Teknoloji Trendleri 2024 Raporu
YAPAY ZEKA  PERAKENDE  DANIŞMANLIK / ARAŞTIRMA  C-LEVEL  METAVERSE  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA  SİBER GÜVENLİK 
Across Study Tour İstanbul’un Ev Sahipliğinde Gerçekleşti
AVM  PERAKENDE  BASIN  YATIRIMCI  AR-GE VE İNOVASYON  C-LEVEL  İHRACAT 
E-İhracatta ChatGPT ve Yapay Zekâ Araçları - Ticaret Bakanlığı
YAPAY ZEKA  KAMU KURULUŞU / BELEDİYE / BAKANLIK  C-LEVEL  E-İHRACAT  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA  PAZARYERLERİ 
GYODER Gösterge 4. Çeyrek Raporu Yayımlandı
GAYRİMENKUL  AVM  DERNEK / FEDERASYON / BİRLİK / VAKIF  FİNANS / EKONOMİ  YATIRIMCI  C-LEVEL  TURİZM  GAYRİMENKUL DEĞERLEME  TİCARİ GAYRİMENKUL 
Dünyanın En Prestijli Gayrimenkul Fuarı MIPIM Gerçekleşti
GAYRİMENKUL  DİĞER  FİNANS / EKONOMİ  YATIRIMCI  SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK  C-LEVEL  GAYRİMENKUL DEĞERLEME  ÇEVRESEL, SOSYAL & KURUMSAL YÖNETİŞİM (ESG) 
2024, 29 Ocak

Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum, WEF) tarafından Marsh & McLennan ve Zurich Sigorta Grubu stratejik ortaklığıyla hazırlanan Küresel Riskler Raporu 2024, yapay zeka kaynaklı dezenformasyonun gelecek 2 yıl içinde en büyük küresel risk olarak öne çıkacağını vurguluyor.

Önümüzdeki iki yıl içinde beklenen en ciddi küresel risk olarak ortaya çıkan yanlış bilgilendirme ve dezenformasyon, hem yabancı hem de yerli aktörler tarafından toplumsal ve sosyal sorunları daha da derinleştirmek için kullanılacak. Önümüzdeki iki yıl boyunca Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Meksika, Pakistan, Birleşik Krallık ve ABD de dahil olmak üzere çeşitli ekonomilerde üç milyara yakın insanın sandık başına gitmesi beklenirken, yanlış bilgi ve dezenformasyonun ve bunları yaymak için kullanılan araçların yaygın kullanımı yeni seçilen hükümetlerin meşruiyetine zarar verebileceği ifade ediliyor. Ortaya çıkan huzursuzluk, şiddetli protestolar ve nefret suçlarından sivil çatışmaya ve terörizme kadar uzanabileceğine dikkat çekiliyor.

Dezenformasyon ve yanlış bilgilendirmenin yanı sıra 2 yıllık vadede diğer küresel riskler arasında;

  • siber güvenlik,
  • jeopolitik çatışmalar,
  • fırsat eşitsizliği,
  • enflasyon,
  • mecburi göç,
  • ekonomik gerileme ve kirlilik yer alıyor.

10 yıllık perspektifte ise aşırı hava olayları öncelikli risk olarak değerlendirilirken, diğer riskler şöyle sıralanıyor:

  • dünya sistemlerindeki kritik değişim,
  • biyoçeşitlilik kaybı,
  • doğal kaynaklarda yaşanabilecek sıkıntılar,
  • dezenformasyon ve yanlış bilgilendirme,
  • yapay zekanın yaratabileceği olumsuz sonuçlar,
  • mecburi göç,
  • siber güvenlik,
  • toplumsal kutuplaşma ve kirlilik

Küresel Riskler Karşısında İş Birliğinin Önemi Artıyor

Rapora göre dünya, yapay zekanın yükselişi, iklim değişikliği, jeopolitik güç dağılımındaki değişim ve demografik geçişler gibi çok sayıda uzun vadeli yapısal dönüşümden geçiyor.

Her ne kadar dünyayı etkisi altına alan şokların çözümü giderek zorlaşsa da, yine de bu risklerin çözümü için ulusların, şirketlerin ve sivil toplumun iş birliği içerisinde hareket etmesinin altı çiziliyor.

Raporun Metodolojisine Genel Bakış

Raporun temel bulguları, Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Risk Algısı Anketi'ne dayanıyor. Söz konusu anket akademisyenlerden, iş dünyası temsilcilerinden, politika yapıcılardan ve sivil toplumdan yaklaşık 1,500 küresel uzmanın görüşlerini bir araya getiriyor.

GRPS'nin küresel risklere ilişkin verilerini tamamlamak üzere rapor, 113 ekonomide 11.000'den fazla iş dünyası lideri tarafından belirlenen ve önümüzdeki iki yıl içinde her ülke için en ciddi tehdidi oluşturan riskleri belirlemek üzere Dünya Ekonomik Forumu'nun Yönetici Görüşleri Anketi'nden (EOS) de yararlanıyor.

Raporu incelemek için lütfen tıklayınız: Küresel Riskler Raporu 2024 - WEF
 

Paylaş 368