Veri Sürdürülebilir Kentsel Lojistikte Fark Yaratıyor


İçerik Kategorileri
LOJİSTİK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Son Yazıları
Deloitte Teknoloji Trendleri 2024 Raporu
YAPAY ZEKA  PERAKENDE  DANIŞMANLIK / ARAŞTIRMA  C-LEVEL  METAVERSE  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA  SİBER GÜVENLİK 
Across Study Tour İstanbul’un Ev Sahipliğinde Gerçekleşti
AVM  PERAKENDE  BASIN  YATIRIMCI  AR-GE VE İNOVASYON  C-LEVEL  İHRACAT 
E-İhracatta ChatGPT ve Yapay Zekâ Araçları - Ticaret Bakanlığı
YAPAY ZEKA  KAMU KURULUŞU / BELEDİYE / BAKANLIK  C-LEVEL  E-İHRACAT  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA  PAZARYERLERİ 
GYODER Gösterge 4. Çeyrek Raporu Yayımlandı
GAYRİMENKUL  AVM  DERNEK / FEDERASYON / BİRLİK / VAKIF  FİNANS / EKONOMİ  YATIRIMCI  C-LEVEL  TURİZM  GAYRİMENKUL DEĞERLEME  TİCARİ GAYRİMENKUL 
Dünyanın En Prestijli Gayrimenkul Fuarı MIPIM Gerçekleşti
GAYRİMENKUL  DİĞER  FİNANS / EKONOMİ  YATIRIMCI  SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK  C-LEVEL  GAYRİMENKUL DEĞERLEME  ÇEVRESEL, SOSYAL & KURUMSAL YÖNETİŞİM (ESG) 
2022, 29 Haziran

Veri, sürdürülebilir kentsel lojistikte fark yaratıyor

Bu blog, ICLEI (Yerel Yönetimler için Sürdürülebilirlik) Dünya Sekreterliği'ndeki Sürdürülebilir Hareketlilik ekibi tarafından yazılmıştır.

Koronavirüs pandemisinin en önemli trendlerinden biri, eve teslimat için e-ticaretteki keskin artıştır. Restoranlardan, bakkallardan veya çevrimiçi mağazalardan ürün sipariş etmek kesinlikle müşteri için uygundur - ancak  malların bir nakliye merkezinden nihai teslimat hedefine hareketini tanımlamak olarak ifade edebileceğimiz “last mile delivery” sera gazı emisyonlarını düşürmeye çalışan şehirler için önemli zorluklar yaratır.

Dünyadaki ulaşım emisyonlarının yüzde 70 kadarı, insanları ve yükleri taşıyan karayolu taşıtlarından kaynaklanmaktadır (World Economic Forum, 2020) ve 2030 yılına kadar yaklaşık 100 şehirde, last mile delivery ile karbon emisyonlarını yaklaşık yüzde 30 daha artacağı ön görülüyor. (Uluslararası Enerji Ajansı, 2020).

Şehirler, sürdürülebilir kentsel navlun konusundaki temel zorlukları ve fırsatları nasıl ele alıyor?
Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Latin Amerika ve Asya'daki hareketlilik projelerini inceleyerek, sürdürülebilir kentsel lojistik uygulayan şehirler için üç temel zorluk belirlendi:
1 Kamu ve özel paydaş katılımının oluşturulması.
2 Eşitlikçi ve iklim açısından nötr şehirler oluşturmaya katkıda bulunan kişiye özel yenilikleri mümkün kılmak.
3 Sürdürülebilir tüketici davranışı bilincini artırmak.

Bu zorlukları çözmek için bir şehrin sahip olabileceği en iyi müttefik veridir. Veriler, şehir liderlerinin last mile delivery ve diğer kentsel yük taşımacılığını ele alırken bilinçli kararlar almasına yardımcı olur. Sürdürülebilir kentsel navlun programlarını uygulamak için verileri kullanan şehir örnekleri şunları içerir:

Portland, Oregon, ABD, navlunu da içeren akıcı bir operasyon için hava kalitesi, lojistik ve trafik yönetimi gibi bir dizi sürdürülebilirlik göstergesini yönetiyor. Şehir, vatandaşlar, tüketiciler ve şirketler için erişilebilir bir açık belge kitaplığı oluşturmak için birden fazla paydaştan gelen verileri topladı. 2040 Portland Taşımacılık Planı aracılığıyla şehir, ekonomik refahı, insan ve çevre sağlığını, eşitliği ve esnekliği destekleyen güvenli birçok modlu sistem için paydaşları dahil ediyor, eylemleri belirliyor ve projeler yürütüyor. Projeler, e-araçlarla son adım teslimatlarını, kaldırım yönetimini ve otonom teslimatları içeriyor.

İsveç, Stockholm, e-mobilite planlamasını ve nakliye optimizasyonunu destekleyen verileri paylaşmak için dünyanın en büyük ticari araç üreticilerinden biri olan Scania ile birlikte çalışıyor. Şehir liderleri aynı zamanda şehirdeki üç nakliye girişiminden göstergeler üreterek gelişmiş trafik dağıtımı ihtiyaçlarını anlamak için vatandaş paydaşlarla da ilişki kuruyor.

Taoyuan, 2050 yılına kadar nakliye ve lojistik odaklı bir iklim nötrlüğü vizyonu oluştururken ICLEI'nin EcoLogistics Göstergelerini benimsedi. Taoyuan, EcoLogistics ilkelerine dayalı olarak ilk teknik incelemesini oluşturdu. Şehir, veri toplarken güven ve şeffaflık oluşturmak için vatandaşlar ve işletme sahipleri de dahil olmak üzere birçok paydaşla etkileşim halindedir. Şehrin Daxi Bölgesi'ndeki tanıtım projesi, özel çıkarları olan küçük işletme sahiplerinin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde yük taşımacılığını optimize etmeye yönelik ortak bir hedef doğrultusunda çalışmanın bir örneğidir.

Fransa, Grenoble, 2022 için Avrupa Yeşil Başkentidir. Kötü hava kalitesi, şehrin en büyük sorunudur ve yılda yaklaşık 400 kişinin hayatına kaybetmesine yol açmaktadır (Grenoble Hava Kalitesi Şansölyesi, 2022). Veri paylaşımı, farklı kurumların ihtiyaçları anlamasına ve hava koşullarını iyileştirmek için akıllı politikalar oluşturmasına olanak tanır. Ayrıca şehir liderlerinin emisyonların nereden geldiğini belirlemelerine olanak tanır, böylece şehir genelinde sıfır emisyonlu bölgeler uygulamak için daha iyi bir konumda olurlar.

Veri toplamadaki zorluklar
Veriler, bu gibi şehirlerin sürdürülebilir kentsel lojistik tasarlamasına ve uygulamasına yardımcı olurken, aynı zamanda zorlukları da vardır. Spesifik olarak, nakliye sektörü ulusal, yerel ve özel alanlarda faaliyet gösterdiğinden, veriler eksik, maliyetli veya elde edilmesi zor olabilir.
Bu sorunu çözmek için EcoLogistics projesi,
hükümet ve hükümet dışı aktörlerin yerel eylem ve ulusal destek yoluyla düşük karbonlu ve sürdürülebilir kentsel taşımacılığı teşvik eden stratejiler ve politikalar oluşturmasına yardımcı olur.
EcoLogistics girişimi, Alman Federal Çevre, Doğa Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketici Koruma Bakanlığı'nın (Almanca BMUV) Uluslararası İklim Girişimi'nin desteğiyle ICLEI tarafından yönetilmektedir. Amaç, Hindistan, Kolombiya ve Arjantin'de sürdürülebilir kentsel navlun programları geliştirerek ve uygulayarak Küresel Güney'deki paydaşlar arasındaki ilişkileri güçlendirmek ve farkındalığı artırmaktır.
ICLEI, 2018'den beri düşük emisyonlu kentsel navlun için sekiz ilkeyi belirleyen EcoLogistics projesi üzerinde çalışıyor. Şimdi 2022'de yerel yönetimler, last mile teslimat operasyonlarındaki yeni zorluklar ve üçüncü taraf "karanlık" yalnızca teslimat yapan mağazaların ve mutfakların yükselişinden endişe duyuyor.
Beş kıtadaki hareketliliğin durumunu ve lojistiğini incelerken, sıfır emisyonlu sürdürülebilir navlun elde etmek için iş yapılmadığını biliyoruz. Araç filolarının ve paketlemenin optimizasyonu kesinlikle çözümün bir parçasıdır.

Ancak ICLEI'nin EcoLogistics topluluğundaki uzmanlar ve şehir liderleri de tüketicilerin alışkanlıklarını yansıtması gerektiğini vurguluyor. Kullanıcılar, tüm tedarik zincirine dahil olmalı ve herkesin her düzeyde yük lojistiğinden kaynaklanan emisyonları etkileyebileceğini ve ekleyebileceğini anlamalıdır.

Bu blog yazısı, her ikisi de Mayıs 2022'de Fransa'nın Grenoble kentinde düzenlenen Sürdürülebilir Kentsel Lojistik Çalıştayı ve İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen ICLEI Dünya Kongresi sırasında ICLEI'nin EkoLojistik topluluğu ile şehir liderleri ve uzmanlar arasındaki tartışmayı vurgulamaktadır.

Kaynak: https://sustainablemobility.iclei.org/data_makes_difference_sustainable_urban_logistics/

Paylaş 492