Performansı Artırmak için Kritik Roller Belirleyin


İçerik Kategorileri
BÜYÜK VERİ C-LEVEL DİĞER

Son Yazıları
Liderler, İş Gücü Uyuşmazlıklarının Önüne Nasıl Geçebilir?
DİĞER  PERAKENDE  DANIŞMANLIK / ARAŞTIRMA  C-LEVEL 
Hayalet Senaryolar Stratejinizi Nasıl Etkiliyor?
DİĞER  PERAKENDE  İNSAN KAYNAKLARI  SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK  C-LEVEL 
Teknoloji Çalışanlar İçin Yeni Gücün Kilidini Açıyor: İK Liderleri Hazır Mı?
YAPAY ZEKA  PERAKENDE  İNSAN KAYNAKLARI  C-LEVEL  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA 
ChatGPT’den HackGPT’ye Siber Güvenlik Tehdidinin Üstesinden Gelmek
TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA  SİBER GÜVENLİK 
Ekiplerinizi Ters Yüz Edin
İNSAN KAYNAKLARI 
Ekiplerinizi Ters Yüz Edin
Blog 2023, 5 Haziran
2023, 31 Ekim

Stratejiyi hayata geçirmek, organizasyonunuzdaki
Hayatı rolleri bilmeyi ve en iyi yeteneklerin bu rollerde
Yer aldığından emin olmayı gerektiriyor.

Boris Groysberg, Eric Lin & Sascha L. Schmidt

 

Liderler çalışanlarına değer verdiğini göstermeyi sever. Ekipteki herkesin organizasyonun başarısı için kritik öneme sahip olduğunu söyler. Bu moral verici bir his olsa da aslında doğru değil. Yetenek ancak en kritik rollerde en harika insanların olması durumunda rekabet avantajı için bir kaynak olabilir. Kritik olmayan işlerde yıldızlara sahip olmak sadece yetenek israfıdır.

Yoğunlaştırılmış gücün (kritik yeteneklerin tanımlanması, geliştirilmesi ve kullanılması) odaklanmış bir şekilde uygulanmasının stratejinin yürütülmesinde başarı için gerekli olduğu yaygın kabul gören bir düşünce. Ancak bu yetenekler belirli rollere dönüştürülene ve yüksek kaliteli çalışanların bu tür pozisyonları işgal etmesini sağlayacak sistemler uygulamaya koyulana kadar, strateji yalnızca bir niyetten ibarettir. Ne yazık ki pek çok organizasyon stratejisini o sırada sahip olduğu insanlar ve mevcut beceriler etrafında inşa ediyor; oysa bunun yerine en umut verici stratejiyi tasarlaması, stratejinin yürütülmesi için en kritik rollere dair daha iyi bir kavrayış geliştirmesi ve bu rollere mevcut en iyi yetenekleri getirmesi gerekiyor. Bu soruna veri ve analizi uygulamak, bu yazıda ortaya koyacağımız gibi, en iyi yeteneklerinizin tam olarak nereye yerleştirilmesi gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilir. Hangi rollerin temel sonuçlar üzerinde en fazla etkiye sahip olduğunu anlamanın iki yolu var: veriyi kullanarak bunu aşağıdan yukarıya türetmek veya yukarıdan aşağıya çıkarsamak. Bağlamın uygun ve verinin mevcut olduğu durumlarda aşağıdan yukarıya yaklaşımın benimsenmesi şaşırtıcı yanıtlar ortaya çıkarabilir. Bu gibi durumlarda liderlerin içgörülerin kararlarına rehberlik etmesine izin vermeye hazırlıklı olması gerekir.

Veri Fark Yaratanları Ortaya Çıkarıyor

Veri hem mevcut yıldızlarınızın kim olduğunu hem de hangi pozisyonların organizasyonel sonuçlar üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu belirlemek için kullanılabilir.

Kritik Roller için Veriden Faydalanın

Benzer bir analitik yaklaşım, performans ve insan kaynakları (İK) verileri birleştirilerek işletmelere de uygulanabilir. Çok birimli yapılara (birden fazla mağaza, dağıtım merkezi veya hizmet ekibine) sahip şirketler için iyi haber şu ki bir futbol ligindeki kadar çok veriye ihtiyacınız yok; bunu kendiniz yapabilirsiniz. İnsanların farklı ortamlar arasında gezinmesi, veriyi zenginleştirerek rollerin ve bu rolleri üstlenen kişilerin etkisinin daha kesin ölçülmesine olanak tanıyor.

Sürdürülebilir Rekabet Avantajı

Oakland Athletics'ten Billy Beane, veriyi kullanarak şaşırtıcı derecede düşük bir maliyetle yüksek performanslı bir takım oluşturdu. Beane'in genel menajer olarak stratejisi, farklı performans ölçümlerinden yararlanarak geleneksel ölçümlerde iyi performans gösteren oyuncular yerine oyunların kazanılmasına
daha fazla katkıda bulunan değeri düşük oyuncuları bulmaktı. Bu yaklaşımın başarısı lig genelinde hızla kopyalandı ve Athletics'in stratejik avantajı boşa çıkarıldı. Kritik rollere ilişkin veriye dayalı yetenek kararlarının sağladığı avantaj da bu kadar kısa ömürlü olabilir mi? Dikkat edilmesi gereken önemli bir fark var. Athletics iyi oyuncuları belirleyen ölçütler üzerinde çalıştı; ancak bu oyuncular herhangi bir takımda da iyi performans gösterebilir. İyi bir stratejide rekabet avantajı kaynaklarıyla diğer stratejik taahhütler iç içe geçer, bu da stratejinin kopyalanmasını zorlaştırır. Kilit rolleri bulmak ve bu roller etrafında bir organizasyon oluşturmak, gizli yıldızları bulmaya çalışmaktan daha savunulabilir olabilir çünkü stratejik avantaj, organizasyonların bu rolleri nasıl desteklediğine ve bunları dolduracak boru hatlarını nasıl geliştirdiğine bağlı.

Yeteneklerin Farklılaştırılması

Stratejinin esasını nasıl kazanılacağının tanımlanması oluşturuyor; bu da sınıfının tartışmasız en iyisi olan yeteneklere yatırım yapmayı gerektiriyor. Ancak hiç bir şirket her konuda en iyi olamaz. Kazandıran bir strateji, hangi rollerin orantısız derecede kritik olduğuna odaklanmayı, bu roller hakkında keskin bir farkındalığı ve buna uygun yatırım yapmayı gerektiriyor. Aksi halde tüm strateji riske girer. Organizasyonlar, soyut yetenekleri somut işlere dönüştürdüğünde
stratejiyi hayata geçirmek için kendini çok daha iyi konumlandırmış olur.

 

 

 


*Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.

Paylaş 395