Teknoloji Çalışanlar İçin Yeni Gücün Kilidini Açıyor: İK Liderleri Hazır Mı?


İçerik Kategorileri
C-LEVEL İNSAN KAYNAKLARI PERAKENDE TEKNOLOJİ ÜRETKEN YAPAY ZEKA YAPAY ZEKA

Son Yazıları
Liderler, İş Gücü Uyuşmazlıklarının Önüne Nasıl Geçebilir?
DİĞER  PERAKENDE  DANIŞMANLIK / ARAŞTIRMA  C-LEVEL 
Hayalet Senaryolar Stratejinizi Nasıl Etkiliyor?
DİĞER  PERAKENDE  İNSAN KAYNAKLARI  SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK  C-LEVEL 
Performansı Artırmak için Kritik Roller Belirleyin
BÜYÜK VERİ  DİĞER  C-LEVEL 
ChatGPT’den HackGPT’ye Siber Güvenlik Tehdidinin Üstesinden Gelmek
TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA  SİBER GÜVENLİK 
Ekiplerinizi Ters Yüz Edin
İNSAN KAYNAKLARI 
Ekiplerinizi Ters Yüz Edin
Blog 2023, 5 Haziran
2024, 16 Ocak

ÜRETKEN YZ ÜRÜNLERİNİN HIZLA GELİŞMESİ KRİTİK BİR SORUYU GÜNDEME GETİRİYOR: İK EKİBİNİZ, ÇALIŞANLARIN VE İK EKİP ÜYELERİNİN ÜRETKEN YZ'NIN POTANSİYELİNDEN FAYDALANMASINA DESTEK VERMEYE HAZIR MI?

 Josh Bersin, The Josh Bersin Company Kurucu & CEO

İnsan kaynakları için yeni bir dinamik kapımızda: Yapay zekanın yönlendirdiği zeka çağı. Artık ChatGPT fenomeninden bildiğimiz üzere, üretken YZ, bir organizasyondaki binlerce kaynaktan gelen sıkışıp kalmış bilgilerin kilidini açma potansiyeline sahip. Bir şirket bir büyük dil modeli (BDM) tesis eder etmez İK, finans, işe alım ve diğer sistemlerden bir elektrikli süpürge gibi veri toplayabilir hale gelecek. BDM'ye girdi sağlayan her süreç belgesi, eğitim programı, uyumluluk kuralı ve politikası sisteme girilen basit bir soruyla aniden herhangi bir çalışanın kullanımına sunulacak. Bu teknolojinin getirdiği yeni özgürlük ve güç, yararlı bilgilere erişimi geçmişte olduğundan daha kolay ve hızlı hale getirme potansiyeline sahip.

Bir satış temsilcisi, pazarlama müdürü veya finans müdürünü düşünün; müşteriler, ürünler veya iş sonuçları genelinde işini yapmaya yardımcı olacak bilgiyi arıyor. Yardım için her türden kişiyi takip edip bulmak yerine şirketin chatbot'u aracılığıyla aradığını artık kolaylıkla bulabilecek. Bu da onları birbirine bağlı, daha verimli hale getirecek. Sistem, BDM vasıtasıyla ekipler genelindeki ücret seviyeleri, işte kalma ve çalışan katılımına ilişkin verilere daha hızlı erişim sağlayarak İK iş ortaklarına da yardımcı olacak. Üretken YZ ürünlerinin hızla gelişmesi kritik bir soruyu gündeme getiriyor: İK ekibiniz çalışanların ve İK ekip üyelerinin üretken YZ'nin potansiyelinden faydalanmasına destek vermeye hazır mı? Cesur yeni akıllı dünyaya atılan bu adımları yönetmeye hazır mı?

İK Mücadeleyi Hızlandırmalı

Bu yeni dünyada hepimiz vasıflı çalışanları çekmek için rekabet edeceğiz, iş tasarımına ve ekip yapısına bakışımızı geliştireceğiz. Organizasyonumun sektörlere göre yüksek performanslı şirketlere ilişkin en yeni araştırması (Pacesetter verilerimiz), yüksek performanslı şirketlerin yalnızca vasıflı insanlarla değil, aynı zamanda değişim ve dönüşüm ustalarıyla da dolu olduğunu ortaya çıkardı. Örneğin, yüksek performanslı şirketlerde, düşük performans gösteren şirketlere kıyasla, eğitime, değişim yönetimine ve ekip tasarımına odaklanan insan sayısı yüzde 30 ile yüzde 40 daha fazla. Bu, İK'nın bir uygulama olarak bir sonraki evrimine işaret ediyor. YZ, çalışanlara yalnızca gelişmek için ihtiyaç duydukları öğrenme, deneyimler ve ipuçları hakkında bilgi sağlamakla kalmayacak; aynı zamanda yöneticilere kimin işe alınacağını ve terfi ettirileceğini öğretmeye de yardımcı olacak. İK profesyonellerinin bu yeni çağda liderliği üstlenme fırsatı bulunuyor, ancak zorluklara karşı mücadeleyi hızlandırma şartıyla. İK liderleri YZ araçlarını öğrenmeli ve bunları organizasyon tasarımı, eğitim, ödüller ve liderlik konusundaki deneyimleriyle bütünleştirmeye hazırlanmalı. Ayrıca daha derin bir beceri cephaneliğini deneyimlemeye ve geliştirmeye de istekli olmaları gerekecek. Halledilmesi gereken çok şey mi var gibi geliyor? Bana göre alanımızın başka seçeneği yok. YZ dalgası geldi. Hepimiz sınırlarımızı zorlar ve öğrenirsek, YZ destekli yeni çağda başarılı olabiliriz.
 

 

 

*Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.  

Paylaş 245