Yanındayız ve Profeminizm Üzerine


İçerik Kategorileri
DERNEK / FEDERASYON / BİRLİK / VAKIF DİĞER

Son Yazıları
Bir Sözüm Var!
DİĞER  DERNEK / FEDERASYON / BİRLİK / VAKIF  C-LEVEL 
Bir Sözüm Var!
Blog 2024, 6 Mart
Yanındayız Karavanı
DİĞER  DERNEK / FEDERASYON / BİRLİK / VAKIF 
Yanındayız Karavanı
Blog 2023, 27 Kasım
2023, 18 Temmuz

Eşitsizliğin yok edilmesi için dünya üzerinde pek çok oluşum kadının güçlendirilmesi faaliyeti yürütüyor. YANINDAYIZ Derneği ise toplumsal cinsiyet eşitsizliği meselesinin çözümüne bambaşka bir yerden yaklaşıyor. Dünya genelinde çok yeni bir akımın temsilcisi. Son yirmi yıldır erkeklerin de “toplumsal cinsiyet eşitliği nedir”, “insan hakları temelli eşitlik nedir”i sorgulamaları, bu konuda aktif çalışmalar ortaya koymaları söz konusu. Erkekler eşitlik için üstlerine düşen rolü yerine getirmeye hazırlar. Konuya dahil olup kendi içlerindeki ataerkilliği sorgulayarak toplumda bu anlamda bir dönüşümü sağlama konusunda öncü rol üstleniyorlar. 

YANINDAYIZ Derneği, erkeklerin aktif katılımıyla toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını amaçlayan Türkiye'deki ilk, dünyadaki sayılı sivil toplum kuruluşlarından biri. Promundo, Menengage, Champions of Change Coalition dünyada YANINDAYIZ ile aynı amaçla çalışan derneklerden.

Dernek üyelerimiz toplumun her alanında - iş dünyası, siyaset, akademi, kamu, sanat, spor gibi- ülkenin önde gelen kurumlarında yer alan tanınmış, etkili temsilcilerden oluşuyor. Kadınların yanında durmayı bilen bir erkeklik anlayışının inşa edildiği bir dernek olarak tanımlıyoruz YANINDAYIZ'ı.

Erkek egemenliğinin ortadan kaldırılması açısından Profeminizmin önemli bir rol oynadığının toplum olarak daha fazla farkına varmamız gerektiğinize inanıyor ve toplumsal cinsiyet eşitliği ve Profeminizm hareketinin yaygınlaştırılması ile YANINDAYIZ Derneği'ni Türkiye'de öncü konumuna getirmeyi hedefliyoruz. Derneğimizin yürüteceği tüm proje, eğitim ve iletişim kampanyaları profenizmin farkındalığını arttırmaya yönelik olacak.

Profeminizm, uzun yıllardır tüm Dünyada feminist inançları benimseyen veya feminist sebeplerin savunuculuğunu yapan kişiler ve kurumlar tarafından desteklenen önemli bir görüş olarak karşımıza çıkıyor.

Biz YANINDAYIZ Derneği olarak Profeminizmin tüm dünyada kadın hareketleri ve kadın topluluklarındaki feminist mücadeleyi desteklemek açısından oldukça önemli ve üstünde durulması gereken bir konu olduğunun altını çiziyoruz.

Kadın haklarına ve eşitliğine odaklanan feminist hareketin güçlü bir parçası olarak Profeminizm, herhangi bir feminist hareketin bir üyesi olmayı ima etmeksizin feminizmin hedeflerini desteklemeyi öne sürer.

Profeministler, cinsiyet eşitliğini teşvik ederken erkeklerin de kadınlarla birlikte eşitlikçi bir toplum oluşturma çabalarına dahil olmaları gerektiğini savunur ve ataerkilliğin erkeklere de zarar verdiğine inanırlar.

Cinsiyet temelli rollerin her iki cinsiyet için de sınırlayıcı olduğunu düşünerek cinsiyet normlarına eleştiri yapan Profeministler, verdikleri mücadelede erkeklerin aktif bir rol oynaması gerektiğini vurgularlar.

Profeminizmin kökenleri, 1960'ların ikinci dalga feminizm hareketine dayanır. Bu dönemde erkekler arasında cinsiyet rolleri, ataerkillik ve kadın hakları gibi konulara dair farkındalık yaratmak amacıyla tartışmalar başlamıştır.

Profeminizm terimi ise ilk defa Eylül 1996'da Quebec'te gerçekleştirilen Feminizm Konferansı'nda kabul edilmiştir. Şimdilerde Profeminizm terimini benimseyen gruplar daha öncesinde kendilerini ‘Anti-Seksistler, Maskülenite Karşıtları, Ataerkillik Karşıtları' gibi farklı terimlerle tanımlıyorlardı. 

Tarihsel olarak profeministlerin görüşleri ve yaklaşımları farklılıklar gösterebiliyor. Erkeklerin, kadınların mücadelesine destek olmasının önemini vurgulayan profeministler olduğu gibi erkeklik kavramını eleştiren ve ataerkillikle mücadeleye odaklanan profeministler de var. Bu nedenle profeminizmin tarihi, farklı ülkelerde ve zamanlarda farklı şekillerde ifade ediliyor.
Profeministlerin faaliyetleri arasında okullarda erkeklerle ve genç erkeklerle şiddet karşıtı çalışmalar yapmak, işyerlerinde cinsel taciz atölyeleri düzenlemek, toplum eğitimi kampanyaları yürütmek ve şiddet faili erkeklere danışmanlık yapmak yer alıyor, ayrıca protestolar ve ünlü isimlerin savunuculuk faaliyetleri farkındalığı artırıyor. 

Tüm bu hareketlerin ortak amacı, cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve toplumdaki cinsiyet temelli ayrımcılığı sona erdirmek. 

Peki Türkiye'de Profeminizm bir akım haline gelebilir mi? 

Biz YANINDAYIZ Derneği olarak umutluyuz çünkü erkeklerin aktif katılımıyla toplumsal cinsiyet eşitliğini uzun yıllardır savunarak erkek egemenliğinin ortadan kaldırılması için durmadan çalışıyoruz.

YANINDAYIZ Derneği olarak gelecekte bu mücadelede yer alan erkeklerin sayısının güçlü oranda artmasını bekliyoruz.

 


 

 *Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.
 

Paylaş 539

Son Yazıları
Bir Sözüm Var!
Bir Sözüm Var!
Blog 2024, 6 Mart
Yanındayız Karavanı
Yanındayız Karavanı
Blog 2023, 27 Kasım