KPMG - İnşaat ve Gayrimenkul Sektörel Bakış


İçerik Kategorileri
AVM C-LEVEL DANIŞMANLIK / ARAŞTIRMA DİĞER GAYRİMENKUL GAYRİMENKUL DEĞERLEME OTELCİLİK / HİZMET TURİZM YATIRIMCI

Son Yazıları
Perakendenin Çoğaltan Etkisiyle İstihdama, Üretime ve Ekonomiye Katkı Büyümeye Devam Ediyor
YAPAY ZEKA  AVM  DANIŞMANLIK / ARAŞTIRMA  DERNEK / FEDERASYON / BİRLİK / VAKIF  LOJİSTİK  TEDARİKÇİ  GIDA PERAKENDESİ  C-LEVEL  MÜŞTERİ DENEYİMİ  FMCG  İHRACAT  TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ  MAĞAZACILIK  JEOPOLİTİK VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER 
ÖzÜ Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi’nde 11. Dönem Başladı
AVM  C-LEVEL  DİJİTAL DÖNÜŞÜM  EĞİTİM  FINTECH  GAYRİMENKUL  GAYRİMENKUL TEDARİKÇİSİ  GENEL KÜLTÜR  MAĞAZACILIK  OFİS / CO-WORKING  PERAKENDE  PERAKENDE TEDARİKÇİSİ  TEKNOLOJİ  YAPAY ZEKA  YATIRIMCI 
Perakendede Verimlilik İçin Çare Teknolojide
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ  C-LEVEL  DANIŞMANLIK / ARAŞTIRMA  DERNEK / FEDERASYON / BİRLİK / VAKIF  DİJİTAL DÖNÜŞÜM  E-TİCARET  FİNANS / EKONOMİ  FINTECH  İNSAN KAYNAKLARI  OMNICHANNEL  PERAKENDE  PERAKENDE TEDARİKÇİSİ  TEKNOLOJİ  YAPAY ZEKA  Z KUŞAĞI 
Uzaktan Çalışma ve Cuma Günü Tatili
GAYRİMENKUL  PERAKENDE  İNSAN KAYNAKLARI  OFİS / CO-WORKING  C-LEVEL  UZAKTAN ÇALIŞMA VE YENİ ÇALIŞMA MODELLERİ 
McKinsey - Teknoloji Trendleri Görünümü 2024
YAPAY ZEKA  DİĞER  PERAKENDE  DANIŞMANLIK / ARAŞTIRMA  İNSAN KAYNAKLARI  GELECEK / FUTURIST  SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK  C-LEVEL  TEKNOLOJİ  ÜRETKEN YAPAY ZEKA 
2024, 11 Temmuz

KPMG Türkiye'nin, Türkiye inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin 2024 yılı 1. çeyrek durumunu incelerken potansiyeli ortaya koyan "İnşaat ve Gayrimenkul Sektörel Bakış - 2024 1. Çeyrek" raporu yayımlandı.

Rapora göre inşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel unsurlardan finansman sorunları yüzde 30,2'lik payıyla girişimleri sınırlayan birincil faktör oldu. 2024 yılı ilk çeyreğinde Türkiye genelinde konut satışlarının 279 bin adet ile düşüş trendini sürdürdüğünü ortaya koyarken, Türkiye genelinde otel doluluk oranları ise geçmiş yılların aynı dönemlerine göre paralel bir seyir izlemekle birlikte bir önceki çeyreğe oranla önemli ölçüde düşüş eğilimi gösterdi.

"Türkiye'nin Makroekonomik Görünümü", "İnşaat Sektörü", "Gayrimenkul Sektörü" ve "2024 1. Çeyrekte Sektörlerde Öne Çıkan Gelişmeler" başlıklarını içeren raporda öne çıkan veriler şu şekilde:

  • 2024 yılı ilk çeyreğinde Türkiye genelinde konut satışları 279 bin adet ile düşüş trendini sürdürdü. Konut satışı sayısı konut fiyatlarındaki ani yükseliş, konut kredisi faiz oranlarındaki artış, krediye erişim zorluğunun devam etmesi ve ipotekli konut satışlarındaki azalışla 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 1,3 geriledi. 2024 1. çeyrekte İstanbul 48 bin ile Türkiye genelinde en çok konut satışı yapılan şehir oldu.

  • Türkiye genelinde 2023 yıl sonu itibarıyla aktif faaliyet gösteren AVM sayısı 446 olarak kaydedilirken toplam kiralanabilir alan yaklaşık 14.010 bin m²'ye ulaştı. 2025 sonuna kadar inşaatı bitmesi planlanan 27 AVM ile birlikte toplam sayının 457'ye erişmesi ve bu AVM'lerin yaklaşık yüzde 30'unun İstanbul'da olması öngörülüyor. Türkiye genelinde ciro endeksleri ele alındığında ise endeksin artış trendini sürdürdüğü görülüyor. AVM metrekare ciro verimlilik endeksi, 2024 yılı ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 97,2'lik nominal artış gösterdi.

  • Rapora göre 2024 yılı 1. çeyrekte yüzde 45 ile İstanbul‘da bulunan konaklama tesislerindeki doluluk 2023 4. çeyrekte yüzde 50,7 oranı baz alındığında düşme eğiliminde olsa da bir önceki yılın birinci çeyreğine göre arttı. Antalya Bölgesi'nde yabancı turistlerin de yoğun ilgisi ile 2023 4. çeyrekte doluluk oranı yüzde 47'ye ulaşmış olup 2024 1. çeyrekte yaklaşık yüzde 33 seviyesine inerek azalış gösterdi. İlk çeyrekte Türkiye genelinde otel doluluk oranı geçmiş yılların aynı dönemleri ile paralel bir seyir izlemekle birlikte bir önceki çeyreğe oranla azalış göstererek 2024 1. çeyrekte ortalama yüzde 32 olarak kaydedildi. 2024 yılı 1. çeyrekte toplam turizm geliri yaklaşık 9 milyar dolar ve kişi başı ortalama harcama 975 dolar olarak kaydedildi.

  •  Türkiye inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin 2024 1. çeyrekte ortalama yüzde 59,4'ü faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını açıklarken faaliyetleri kısıtlayan temel unsurlardan finansman sorunları ortalama yüzde 30,2'lik payıyla girişimleri sınırlayan birincil faktör oldu. Daha sonrasında gelen talep yetersizliği aynı dönemde yüzde 15,8'lik ortalamaya sahip olarak kısıtlayan faktörlerdeki yerini korudu.

 

Raporun ayrıntılarını incelemek için tıklayınız:  KPMG - İnşaat ve Gayrimenkul Sektörel Bakış