Özel Markalı Ürün Pazarı Şahlandı


İçerik Kategorileri
AVM DİĞER PERAKENDE
2023, 8 Aralık

DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDE OLDUĞU GİBİ TÜRKİYE'DE DE ENFLASYON ARTIŞINA PARALEL OLARAK ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞMEYE BAŞLADI. ARTIK TÜKETİCİLER GIDADAN KİŞİSEL BAKIMA KADAR PEK ÇOK KATEGORİDE NİSPETEN DAHA UYGUN FİYATLI OLAN PRIVATE LABEL (PL) YANİ ÖZEL MARKALI ÜRÜNLERİ TERCİH EDİYOR. PERAKENDE ŞİRKETLERİNİN CİROSUNDA PAYINI YÜZDE 30'LARA ÇIKARAN PL, ADETSEL SATIŞ BAZINDA İSE YÜZDE 50'LERE ULAŞTI.
 

Dünya genelinde yüksek enflasyonun tüketicinin gelir-gider dengesinde baskı oluşturması Private Label (PL) adı verilen özel markalara talebi artırdı. ABD'den Avrupa'ya tüm dünya enflasyonla savaşırken özellikle de perakendeciler kendi markalarıyla yaptıkları ürünlerin çeşidini ve sayısını artırma yoluna gitti. Alıcılar göreceli olarak daha ucuz seçeneklere yöneldikçe PL ürünler gıda kategorisinin yanı sıra daha önce de satış rakamlarını artırdı. Geçmiş yıllarda daha düşük oranlarla ilerleyen kişisel bakım kategorisi ve elektronik eşya gibi farklı segmentlere de sıçrayarak, yelpazesini genişletti. Tüketici nezdinde “Pahalı olan daha kalitelidir” algısı da kırılmaya başladı. PL pazarı büyüdükçe bu alana yeni markalar giriş yaptı mevcut üreticiler ise yatırımlarını ve ürün çeşitlerini artırdı. Sadece perakende satışları değil, firmaların kurumsal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik toptan alımlar da bu kategoriden karşılanmaya başlandı.
 

 

 

 

*Dijital Network Alkaş (“DNA”), blog yazarı tarafından DNA'da paylaşılan içeriklerin doğruluğundan, geçerliliğinden, güncelliğinden ve telif hakları konusundaki iddialardan sorumlu değildir. Tüm hukuki ve cezai sorumluluk blog yazarına aittir.   

Paylaş 427